Izvršni direktor TikTok-a podnio ostavku
TikTok

Problemi u jednoj od najpopularniji aplikacija na svijetu

Izvršni direktor TikTok-a podnio ostavku

Izvršni direktor TikToka Kevin Majer podnio je ostavku, a na tom mjestu zamijeniće ga privremeno generalna direktorka Vanesa Papas, prenosi Rojters.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je nekoliko dana nakon što je TikTok tužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da onemogući rad ove popularne aplikacije u SAD, prenosi RTS.

"Posljednjih nedelja došlo je do drastičnih promjena na političkoj sceni i nakon analize kakve bi strukturalne promjene kompanija morala da pretrpi, i šta to znači za njenu globalnu ulogu, teška srca odlučio sam da je napustim", saopštio je Majer, prenosi RTS.

Aplikaciji, koja je u vlasništvu kineske internetske kompanije Bajt Dens, Bijela kuća je naredila da proda američki udio do polovine septembra.

Tramp i drugi zvaničnici Bijele kuće u više navrata su rekli da TikTok predstavlja pretnju nacionalnoj bezbijednosti zbog svog kineskog vlasništva.

Zbog toga je Tramp potpisao izvršnu naredbu 6. avgusta da blokira TikTok ukoliko Bajt Dens ne proda američki udio u roku od 45 dana. Nedelju dana kasnije Bajt Densu je dat rok od 90 dana da zaključi takav posao.

Potezi Bijele kuće natjerali su Bajt Dens i TikTok da potraže kupca za američki udio u toj aplikaciji. Majkrosoft, Orakl i drugi ponuđači razgovaraju o potencijalnom sporazumu, a cijena se kreće od 20 do 50 milijardi dolara. Ipak dogovor za tako kratko vrijeme malo je vjerovatan.

Zbog toga je TikTok uzvratio tužbom protiv Trampove administracije. U ponedeljak je kompanija tužila američku vladu, optužujući je da joj je onemogućila regularan postupak forsirajući prodaju koristeći izvršnu naredbu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.