Par načina da se izborite sa jagodičastom kožom
Ilustracija

Par načina da se izborite sa jagodičastom kožom

Proširene vene, ispucali kapilari, strije i celulit nećete često videti u časopisima i na društvenim mrežama.

Međutim, ako izađete iz kuće i prošetate se gradskim ulicama, primijetićete da je malo žena čija je koža besprekorna. Pored mnogih drugih nepravilnosti, na nogama su često vidljive sitne crne tačke. Zbog specifičnog izgleda koji asocira na jagode, ovo stanje nazvano je baš po tom ukusnom voću. Možda izraz jagodičaste noge zvuči simpatično, ali ovaj problem sa kožom može biti prilično neugodan.

Jagodičasta koža

Ovakva koža najčešće je posljedica uvećanih folikula dlake ili zapušenih pora. Ako vam je koža svijetla, a dlačice tamne, folikuli dlake naziru se ispod kože, što stvara izgled tačkica. Ukoliko su dlačice na vašim nogama svijetle, za izgled mogu biti krive zapušene pore. Kada su pore uvećane, višak ulja i prljavština ostaju u njihovoj unutrašnjosti. U dodiru sa vazduhom, dolazi do oksidacije, pa zato izgledaju tamnije i postaju upadljivije.

Istačkana koža nogu nekad je i posljedica folikulitisa (upala folikula dlake). Do njega dolazi kada se u folikulu dlake dogodi bakterijska ili gljivična infekcija, što dovodi do crvenila ili nastanka sitnih, bijelih izbočina oko folikula.

Slično tome je i jedno drugo stanje kože, pseudofolikulitis. Crvene bubuljičice oko upaljenih folikula dlake i uraslih dlačica vjerovatno ste imali bar jednom.

Oni su posljedica oštećenja folikula do koga najčešće dolazi tokom brijanja ili depilacije.

Ukoliko je došlo do infekcije, za liječenje će najvjerovatnije biti potrebna posebna, medicinska kozmetika, pa je neophodno konsultovati se sa dermatologom.

Kako da koža na nogama lijepo izgleda?

Poput mladeža i pegica, jagodičaste noge su za mnoge ljude obična fizička karakteristika koja može biti povezana sa genetikom. One ne predstavljaju zdravstveni problem, osim ako ne počnete da čeprkate po koži u pokušaju da se riješite crnih tačkica.

Dermatolozi kažu da je koža na nogama sklona ožiljcima, pa istiskivanje može dovesti do stvaranja fleka i rana koje će biti vidljive mjesecima.

Trenje kože, nošenje preuskih helanki i odlaganje tuširanja nakon treninga često dovode do iritacija. Slično je i sa brijanjem. Vruća voda u kombinaciji sa žiletom može oštetiti folikulu dlake i učiniti je vidljivijom. Razvoj bakterija sprečićete redovnim menjanjem brijača koji koristite. To će ujedno obezbijediti da žilet ne bude tup.

Redovan piling kože i uklanjanje mrtvih ćelija najbolja je preventiva. Pod tim se ne misli na grubo trljanje kože sunđerom (može dodatno pogoršati problem), već na korišćenje nekog nježnog eksfolijanta, piše Lepota i zdravlje.

Hidriranje nakon pilinga je svakako neophodno, kako bi koža bila meka i glatka. Za one koji imaju vidljive folikule dlake, lasersko tretman može biti od koristi. Laser uništava korijen dlake, zbog čega njen pigment nestaje, a samim tim gubi se i jagodičast izgled kože.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.