Vukčević: IRF ne gleda partijsku pripadnost, cilj je spašavanje ekonomije Crne Gore
Zoran Vukčević

"Od izbijanja pandemija odobreno 140 miliona eura kredita"

Vukčević: IRF ne gleda partijsku pripadnost, cilj je spašavanje ekonomije Crne Gore

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, saopštio je da je od izbijanja krize izazvane pandemijom korona virusa do danas, IRF odobrio preko 700 kredita u ukupnom iznosu od blizu 140 miliona eura.

"U martu, kada je počela pandemija, bilo je neophodno odgovoriti na tu situaciju u koju su se našli preduzetnici. Veliki broj preduzeća je bio direktno pogođen. Ta preduzeća nijesu bila u mogućnosti da rade, a samim tim niti da isplaćuju plate. U okviru ukupnih hitnih mjera Vlade, IRF je donio odluku o novoj kreditnoj liniji, namijenjenoj za obezbjeđenje likvidnosti, jednostavno kazano, kreditna linija za preživljavanje, koja je omogućavala i isplatu plata. Ta kreditna linija je bila prioritetno namijenjena preduzetnicima, mikro i malim preduzećima koja su direktno ugrožena. A to su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, privatni dječji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte", pojasnio je Vukčević djelovanje IRF-a

Vukčević je rekao Vlada u okviru drugog paketa mjera omogućila subvencija plata na minimalni iznost zarade, što je kako kaže poboljšalo likvidnost preduzeća, dok je u okviru trećeg paketa mjera Vlade IRF ponudio 39 kreditnih linija. Takođe pojasnio je da su posebno obuhvaćeni sektori koji su najviše ugrožni, pritom ističući turizam.

"IRF je otvorio novu kreditnu liniju za obrtna sredstva koja je namijenjena i za isplatu plata onim preduzećima iz turizma koja nijesu u mogućnosti da ostvaruju prihode. Tako da se na taj način omogućava čuvanje radnih mjesta. A ona preduzeća koja rade, moći će koristiti kreditna sredstva za obaveze prema dobavljačima. Uz to, tu je faktoring kao instrument otkupa potraživanja. Sve to će doprinijeti povećanju likvidnosti preduzećima, što je i rješenje za osnovni problem u ovom periodu. Tu su i kreditne linije za završetak postojećih investicija", dodaje Vukčević.

Predsjednik odbora Direktora IRF-a kazao je da su takođe predvidjeli kreditne linije za izgradnju novih hotela, rekonstrukciju i adaptaciju postojećih. Sve to će omogućiti da se ublaže negativne posljedice u sektoru turizma.

Poljoprivreda se u “novoj realnosti” pozicionirala kao jedna od glavnih okosnica razvoja crnogorske privrede. Kakve su kreditne linije za poljoprivredu?

Na konstataciju da se u "novoj realnosti" koronavirusa poljoprivreda pozicionirala kao jedan od glavnih okosnica crnogorske privrde Vukčević je rekao da je situacija postavila tako stvari i da je ona bila jedan od stubova pomoći IRF-a. Takođe je za preduzeća, iz tog sektora, omogućen reprogram sa grejs periodom od 12 mjeseci i subvencijom kamata.

IRF je otvorio i kreditne linije za likvidnost, nastavljaju se kreditne linije za IPARD, za prozvodnju i preradu hrane i to sve u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tu su krediti i za prizvodnju, ugostiteljstvo, drvopreradu, za razvoj prduzetništva, za IT sektor itd.

"Dakle, ovakvim konceptom trećeg paketa mjera Vlade, snažno će se podržati preduzeća i kratkoročno ali i dugoročno. Od posebnog značaja je da se u nare dnom periodu uradi sve na diverzifikaciji crnogorske ekonomije, boljem korišćenju domaćih resursa i prirodnih i proizvodnih, a posebno kadrovskih. Tu, prije svega, mislim na razvoj IT sektora jer je to velika razvojna šansa Crne Gore u stvaranju biznisa u sektoru usluga. I lično mislim da je Ministarstvo nauke napravilo značajne projekte i prijedloge u tom pravcu", poručuje Vukčević.

On dodaje da je od izbijanja krize izazvane pandemijom korona virusa do danas, IRF odobrio preko 700 kredita u ukupnom iznosu od blizu 140 miliona eura. U istom periodu odobreno je 836 moratorijuma u ukupnom iznosu od 160,7 miliona eura.

"Od januara do avgusta 2020. odobreno je 200 miliona eura, što znači da smo za nepunih osam mjeseci ostvarili naš godišnji plan. Ali, nastavljamo dalje i gotovo je sigurno da ćemo do kraja godine plasirati preko 300 miliona eura", najavljuje Vukčević.

Predsjednik IRF-a je objasnio da novac nabavljaju u saradnji Investiciono-razvojnog fonda sa Evropskom investicionom bankom koja je u ovim trenucima od ogromnog značaja za IRF, a prije svega za crnogorsku ekonomiju.

Istakao je da su ponosni na činjenicu da su u okviru paketa pomoći za finansijske institucije zemalja Zapadnog Balkana odobrenog u junu u iznosu od 500 miliona eura, prva institucija kojoj je odobren kovid Zajam.

"Sredstva iz Zajma kao odgovor na kovid krizu će biti upotrijebljena u pravcu očuvanja likvidnosti privrede i radnih mjesta ali isto tako i za razvojne projekte, koji će doprinijeti stvaranju nove ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori i podržati transformaciju naše ekonomije ka cirkularnoj i održivom sistemu u postpandemijskom periodu koji slijedi. Cilj je da svi odobreni projekti daju poseban zamajac razvoju crnogorske privrede i osnaže njen put evropskih integracija", dodao je Vukčević i napomenuo da je osim EIB-a tu i Evropski investicioni fond, a da se vode pregovori sa Bankom za razvoj Francuske, Savjeta Evrope i Kineskom bankom za razvoj.

Budući da su sredstva za period tekuće godine obezbijeđena, u ovom trenutku je od presudnog značaja iznalaženje sredstva za cijelu narednu, po svemu sudeći ključnu, godinu.

Vukčević smatra da će, uloga IRF biti još važnija tokom 2021. godine kad se očekuje stabilizacija pandemije i pokretanje novog investicionog ciklusa.

"IRF radi profesionalno i odgovorno, i što je bitno istaći IRF novac nabavlja iz saradnje sa međunarodnim institucijama. Podsjećamo, IRF je državni fond, ali sredstva obezbjeđuje na međunarodnom tržištu, a ne nikako iz budžeta, plasira ih u Crnoj Gori i redovno vraća. Svaki kredit koji prođe proceduru u IRF mora biti i odobren od strane međunarodnih kreditora. Da IRF isključivo profesionalno ne radi svoj posao, zar bi nam Evropska investiciona banka odobrila devet kreditnih aranžmana, a isto tako i naši drugi medjunarodni partneri. Želimo da saopštimo i to da je IRF finansijska institucija koja ima najveći procenat odobrenih kredita kod EIB-a. To govori koliko je IRF posvećen profesionalnom donošenju odluka o kreditima. Zato je IRF u periodu od 2010. do kraja jula 2020. godine plasirao crnogorskoj privredi preko 1,2 milijarde eura", istakao je Vukčević.

Na konstataciju da je jedan od lidera-a DFa Nebojša Medojević optužio IRF da je “kasica prasica” za DPS tajkune Vukčkević odgovara da se među blizu 4.000 projekata koje je IRF podržao, nalaze projekti preduzeća koja podržavaju i partije na vlasti ali i opozicione partije.

"I to je za nas u IRF-u, nevažno. Za nas je važno da li preduzeće ispunjava uslove i zadovoljava kriterijume koji su definisani kreditnom linijom. Uostalom, svaki taj projekat odobren je i od strane međunarodnih partnera IRF-a", dodaje Vukčević i poručuje da niko u CG zaista ne vjeruje da Evropska investiciona banka funkcioniše po principu "krediti samo frimama DPS-a".

"To jedino mogu koristiti oni kojima je to potrebno u dnevnopolitičke svrhe jer je neshvatljivo da ti kritičari prenebregavaju činjenicu da u preduzećima koje kreditira IRF ima glasača svih partija. I ti tzv. “kritičari” raznim saopštenjima poručuju da bi najradije (kad bi im moglo biti) zatvorili ta preduzeća i poslali ljude na ulicu", ističe Vukčević i dodaje da se IRF nikad neće obazirati na te insinuacije, već da će nastaviti da rade svoj posao profesionalno i odgvorno sa ciljem da sačuvaju svako preduzeće, a u krajnjoj liniji ekonomiju Crne Gore.

"Podržavamo razvoj i diverzfikaciju crnogorske ekonomije, preduzetništvo, mlade ljude, žene, poljoprivrednike, uopšte razvoj biznisa. Ponosni smo na sve što smo uradili do sada ali ćemo uraditi još mnogo više za preduzetnike, preduzeća i za crnogorsku ekonomiju i za našu jedinu Crnu Goru. U ostvarenju tog zadatka imamo snažnu podršku naših inostranih partnera koji su prepoznali IRF kao finansijsku instituciju od profesionalnog povjerenja", poručuje Vukčević.

"Uloženi su veliki napori i uspjeli smo da obezbijedimo sredstva od međunarodnih finansijskih institucija kao i da izadjemo u susret što većem broju preduzetnika i preduzeća, a nastavili smo saradnju sa dosadašnjim međunarodnim partnerima od kojih nabavljamo sredstva za rad. Evropska investiciona banka je još jednom pokazala da je pravi prijatelj Crne Gore i strateški partner Investiciono-razvojnog fonda, sa dodatnom podrškom u izazovnim i kriznim momentima, koje sada proživljava crnogorska, kao i svjetska, ekonomija", zaključio je Vukčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.