"Litije odbile prave vjernike od Crkve", Srđan Vukadinović

Vukadinović poručio

"Pokušavaju da vrate CG u srednji vijek preko djelovanja SPC"

Sociolog Srđan Vukadinović ocijenio je da su na sceni pokušaji da se Crna Gora, preko djelovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC), vrati u srednji vijek, gdje vlast imaju crkveni velkodostojnici, odnosno gdje aktivno učestvuju u donošenju državnih odluka.

Naime, u Crnoj Gori će 30. avgusta biti održani parlamentarni izbori, ali od uvođenja višestranačja oni su jedinstveni upravo zato što se u predizborna stranačka nadgornjavanja uključila i Srpska pravoslavna crkva, pišu Dnevne novine.

Vukadinović za taj list kaže da su u teokratskom modelu upravljanja crkveni velikodostojnici značajniji i jači od onih koji su svjetovni vladari.

"Mi danas imamo situaciju da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ide na poklonjenje patrijarhu Irineju kad god treba da donese neku važnu odluku. Bitnije mu je što će reći crkva, nego Skupština i narod. Isto je to radio i Tadić prije njega. Dakle, moderni modeli vladanja još nijesu prevladali", rekao je Vukadinović.

Smatra da Crkva u takvoj situaciji hoće da dominira čak i ekonomijom.

"Drzne se i da se bori protiv određenih društvenih fenomena, da osporava ostvarena ljudskih prava na koj ima počiva demokratski svijet. Kada se neko usudi da kritikuje crkvu, onda se na njega bacaju anateme i prokletstva. Pozivaju se na to da crkvena dogma važi hiljadu godina, da se ne može ni preispitivati ni dokazivati”, kaže Vukadinović.

Vukadinović kaže, da, ipak, crnogorski građani nijesu zatočenici crkvenih dogmi, i da je uzaludan pokušaj SPC da ih u to pretvori, odnosno da ih zloupotrijebi.

“Ima jedan broj građani koji vjeruje u crkvenu dogmu, to su zaista vjerujući ljudi. Ali, kada je u pitanju religija i crkva, ona je svojim zloupotrebama napravila da od sebe odbije i oni koji su pravi vjernici. Na nesreću, današnja religijska situacija u Crnoj Gori je takva da je stvorila 'crkvenu elitu' koja organizuje litije, a koja to, kao što se vidi, ne radi iz crkvenih razloga već političkih i ekonomskih. Istinskim vjernicima danas nije mjesto u litijama. I vjerujem da oni vide šta se dešava i da su zaprepašćeni zloupotrebom vjerskih osjećanja od strane crkve”, kaže Vukadinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.