Sjevernokorejski mediji objavili slike vođe Kim Džong Una
Foto: AP

Sjevernokorejski mediji objavili slike vođe Kim Džong Una

Sjevernokorejski mediji objavili su danas slike vođe Kim Džong Una na sastanku posvećenom korona virusu i prijetnji tajfuna, dok su se prethodnih dana ponovo javile spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju u inostranstvu.

Južnokorejska obavještajna služba je javila da je sjevernokorejski vođa predao dio svojih ovlašćenja svojoj sestri Kim Jo Džong zbog "stresa".

Bivši savjetnik pokojnog južnokorejskog predsjednika je čak preko Fejsbuka tvrdio da misli da je Kim Džong Un u komi, ali za to nije ponudio nikakve dokaze.

Međutim Kim je u utorak predsjedavao sastanku najviše komisije vladajuće Radničkek partije, javila je zvanična novinska agencija KCNA, a na sastanku se razgovaralo o odgovoru vlade na epidemiju korona virusa.

Sjeverna Koreja koja je brzo zatvorila svoju granicu kada se Kovid-19 pojavio u susjednoj Kini nije potvrdila da ima i jedan slučaje zaraze na svojoj teritoriji. Epidemija velikih razmjera bila bi katastrofalna u zemlji u kojoj je poznato da je zdravstvena infrastruktura nerazvijena.

List Rodong Šinmun je objavio slike sastanka gdje se vidi Kim obučen u bijelo kako se obraća okupljenim. Na jednoj slici izgleda kao da puši cigaretu.

Kim je ukazao na "određene propuste" u naporima prevencije i zatražio jače mjere da bi se oni nadoknadili, javlja KCNA.

Prošlog mjeseca Pjongjang je naredio izolaciju grada Kaesonga, koji je blizu granice sa Južnom Korejom, navodeći da je tu uhapšena osoba koja je ilegalno prešla iz Južne Koreje i da se sumnja da je zaražena virusom. Restrikcije su ukinute prije nekoliko nedjelja a taj slučaj korona virusa nikad nije potvrđen.

Na sastanku na kome je bio sjevernokorejski vodja takođe se razgovaralo o mjerama za zaštitu stanovništva i žetvi prije nego što ove nedjelje stigne tajfun Bavi u Sjevernu Koreju.

Više stručnjaka relativizuje glasine o lošem zdravstvenom stanju Kim Džong Una a i daleko od toga da južnokorejska obavještajna služba uvek pogodi kakva je sitaucija u Sjevernoj Koreji, prenosi Frans pres.

Ovog proljeća već su postavljena pitanja kada Kim nije viđen tri nedjelje i kada zvanični mediji nisu objavili ni jednu njegovu sliku prilikom proslave godišnjice rodjena njegovog dede Kim Il Sunga, što je najvažniji politički događaj u Sjevernoj Koreji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.