17 ronilačkih maski adaptirali za upotrebu u medicini za dugoročnu adekvatnu zaštitu anesteziologa
Popović Samardžić

Donacija Erste banke i Open box-a

17 ronilačkih maski adaptirali za upotrebu u medicini za dugoročnu adekvatnu zaštitu anesteziologa

Sindikat doktora medicine zahvalio je Erste banci na donaciji 1.500 eura koje su iskorišćenje za kupovinu 17 ronilačkih maski koje se adaptirane za upotrebu u medicini kao lična zaštitna oprema i Open box-u, firmi koja je 3D štampom izvršila njihovu adaptaciju u ličnu zaštitnu opremu.

"Često ističemo u našim nastupima to ko fantastičan primjer kako su građani odlučili da pomognu zdravstvenom sistemu Crne Gore, kako su se uključili u cijeli problem rješavanja svih izazova koje je donijela epidemija izazvana korona virusom. Zahvaljujemo im se što su uz nas, što su na našoj strani, što su ovom donacijom omogućili dodatnu dozu sigurnosti zdravstvenim radnicima, tj. anesteziolozima koji rade sa najtežim pacijentima i u tome su najizloženiji virusu",  izjavila je predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore dr Milena Popović Samardžić.

Donaciju je ispred Sindikata doktora medicine primio dr Nebojša Gulić, anesteziolog iz Opšte bolnice u Kotoru.

Gulić je istakao da je najveći problem sa kojim se ljekari susrijeću sada nabavka adekvatnih zaštitnih maski.

"Sve zaštitne maske koje mi nabavljamo realno imaju jako mali rok upotrebe. One se moraju često mijenjati i to su maske koje se ne mogu sterilisati i ponovo upotrebljavati. Nakon jedne upotrebe one se bacaju. Maske koje imaju visoku moć filtriranja još su skuplje i još se teže nabavljaju. Iz tog razloga ovo je odličan pokušaj da se postigne adekvatna zaštita anesteziloga kada se nalaze u situaciji kada je mogućnost zaraze realno najveća kao na primjer prilikom intubacije pacijenta. Ovo je maska koja se može sterilisati, može se dezinfikovati, može se više puta upotrebljavati. Jedino što je za jednokratnu upotrebu je filter koji se već koristi na anesteziološkim aparatima, dakle nešto što zdravstveni sistem Crne Gore već nabavlja.", pojasnio je Gulić.

Dr Gulić je takođe istakao da donirane maske „mogu biti adekvatna zaštita koja može biti dugoročna i time smanjimo potrebu za nabavkom filtracionih maski. Neke stvari koje djeluju skuplje u prvom momentu na duže staze postaju zapravo jeftinije. Jedino ograničenje ove maske  je čisto fizičko oštećenje, za razliku od jednokratnih maski koje su kao što im ime kaže za jednokratnu upotrebu i bilo kakav zastoj u njihovoj nabavci može napraviti veliki problem kada imamo u vidu ovu pandemiju. Podsjetiću Vas na prvi val pandemije kada je bila velika potražnja za maskama i koliko je bio veliki problem njihova nabavka, tako da bi ove maske mogle biti adekvatno rješenje za prevazilaženje tog problema.“

„Open box se bavi 3D štampom. Na ovu ideju smo došli zahvaljujući komunikaciji sa doktorima koji su samo rekli šta bi im trebalo, a mi smo tu da izađemo u susret koliko možemo. Naš dio posla ovdje je bio da 3D štampom prilagodimo ove maske za upotrebu u medicini“ istakao je Miloš Radović, direktor Open Box-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.