Bar ujedinjen u humanitarnoj akciji: Građani prikupljaju novčana sredstva za liječenje sugrađanina Damjana Ranitovića
Damjan Ranitović, Foto: Facebook

Bar ujedinjen u humanitarnoj akciji: Građani prikupljaju novčana sredstva za liječenje sugrađanina Damjana Ranitovića

Bar se ponovo ujedinio u akciji prikupljanja novca za liječenje osamnaestogodišnjeg Damjana Ranitovića, đaka generacije, vaspitanog i plemenitog dječaka kojeg krase najljepše ljudske osobine. Humanitarnu akciju inicirali su njegovi drugovi i drugarice.

Damjanu je dijagnostifikovan Juingov Sarkom, maligni tumor kostiju.

Liječenje 18-godišnjaka će biti dugotrajno i on se trenutno nalazi u Beogradu na liječenju.

"U četvrtak veče smo saznali da je potrebno da se prikupi novac, već smo u petak ujutro počeli sa pripremom. Napravili smo kutijer i rasporedili ih na nekoliko mjesta u Baru, Sutomoru,. Pacha surf beach u Ulcinju. Čekamo odgovore iz Podgorice i Budve“, kazala je inicijatorka akcije i Damjanova drugarica Denisa Ličina, prenosi TVCG.

"Postavljeno je 26 kutija, još 25 je pripremljeno i biće postavljene u supermarketima, na štandovima, apotekama, ali i u drugim gradovima“, dodala je drugarica Amina Agović. 

Kažu da su veći marketi izašli u susret i da građani tamo najviše doniraju.

"Kutije u marketima su uglavnom popunjene. Tamo ćemo ih ostaviti još jednu sedmicu pa ćemo ih sa profesorima otvoriti i sve će biti uplaćeno na račun našeg druga Damjana“, objasnila je Ličina.

Djevojčice ističu da se od prvog razreda druže sa Damjanom koji je najbolji đak u njihovoj školi i koji sve drugare motiviše.

"Planirali smo da prikupljamo novac za ekskurziju za one koji to ne mogu da priušte, međutim, desilo se ovo sa Damjanom i njemu je pomoć najpotrebnija“, objašnjava njegova drugarica.

"Za Damjana imam samo riječi hvale, on je zaista dobar drug i mislim da je ovo što mi radimo malo u odnosu na ono šta on zaslužuje“, dodala je Agović.

Akciji se priključio je i Božidar Nikolić Čarli, prepoznatljivi humanista i građanski aktivista iz OSI populacije na društvenim mrežama, kao i Damjanovi profesori, a među prvima razredni starješina Žana Janković.

"Škola će izaći u susret u okviru svojih mogućnosti. Mi nastavnici smo odlučili da se takođe organizujemo. Damjan je sjajan, on je najbolji đak u školi. Iako je to srednja stručna škola, imamo dosta smjerova, on je jedan od sjajnih đaka. Ima prosjek 5, ali to nije forsirano, njemu su svi kontrolni i pismeni na tom nivou. Nastavnici često kažu da nema pitanja na koje Damjan nema odgovor“, kaže njegova razredna.

Istiće da je prepoznat po tome što pomaže drugarima, učestvuje u raznim sekcijama, takmičenjima.

"Ja bih stvarno apelovala na sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu Damjanu. Svaka pomoć je dobrodošla i nadamo se da će se on izboriti sa ovom opakom bolešću. Dodala bih da bi bilo lijepo, pošto su predizborne kampanje u toku da se i političke partije uključe i doniraju jedan dio novca planiranog za kampanje kako bi pokazali da brinu o građanima. Ovdje se radi o mladom životu i nekome kome je zaista potrebna pomoć“, kazala je Janković.

Draganovi roditelji Vjera i Dragan su prije više godina izgubili osmogodišnju kćerku oboljelu od leukemije. Zahvalili su se sugrađanima puni nade da će se njihov sin izliječiti i vratiti školskim obavezama i drugovima i drugaricama koji su uz njega i u ovim najtežim trenucima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.