Rusija predstavila
Foto: EPA

Očekuje se upotreba na bojnim poljima 2040. godine

Rusija predstavila "tenk budućnosti": Moćno oružje napravljeno da naslijedi Armatu

Borbeno vozilo ruske armije imaće elektro-termohemijski top umjesto konvencionalnog i biće podijeljeno u dva dijela.

Konceptualni primjerak dvosekcijskog "tenka budućnosti", napravljenog da naslijedi najnovije oklopno vozilo Armata u ruskoj vojsci nakon 2040-ih, predstavljen je na ovogodišnjem međunarodnom vojnom i tehnološkom sajmu Army-2020 u Moskvi.

Koncept je, između ostalih, predstavio i Institut za testiranje oklopnih sredstava i oružja, koji kreira napredni oklop za novi tenk, prenosik Tas.

Iz Instituta vjeruju kako će tenk Armata i njegove varijante biti efikasni na bojnim poljima do 2040-ih, ali i kako je već sada neophodno postaviti temelje za tenkove nešto dalje budućnosti.

"Specijalisti instituta predstavili su takvo borbeno vozilo u obliku dvosekcijskog dizajna. Prednji borbeni modul može biti kontrolni dio s tri člana posade i jako oklopljenom kapsulom. Na srednjem dijelu bi trebala biti bespilotna kupola s elektro-termohemijskim topom, koji bi imao automatsko punjenje", naveo je zamjenik šefa Instituta, pukovnik Jevgenij Gubanov.

Drugi dio tenka bi trebao biti popunjen sa 3.000 konjskih snaga jakom motorom, kao i kopnenim i vazdušnim dronovima predviđenim za izviđanje, traženje mina i za druge sigurnosne funkcije.

"Tenk budućnosti" će za top koristiti nova sredstva umjesto baruta, koja će se paliti električnim pražnjenjem.

Tenk će ispaljivati projektile koji će letjeti brzinom bržom od zvuka.

Na prednjem dijelu, zajedno s reaktivnim oklopom, biće zasljepljujući laser i generator elektromagnetnog pulsa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.