Čanak:  Crna Gora u nedjelju stoji na braniku evropske ideje na Balkanu
Nenad Čanak

Plaši s epokušaja incidenata

Čanak: Crna Gora u nedjelju stoji na braniku evropske ideje na Balkanu

Crna Gora u nedjelju stoji na braniku evropske ideje na Balkanu, kazao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

On je u razgovoru za Dnevne novine ocijenio da će od izbora u Crnoj Gori zavisiti šta će se dešavati u čitavom regionu i da zbog toga Crna Gora mora da ostane svetionik prozapadne i proevropske misli.

“Upravo takva Crna Gora ne odgovara interesima Kremlja, odnosno političke elite koja sada vodi Rusiju, tako da se plašim da ćete se susresti sa incidentima u noći između nedjelje i ponedjeljka. Takav scenario već najavljuju provelikosrpske i prokremaljske opozicione snage u Crnoj Gori”, rekao je Čanak.

On je ocijenio da je Crna Gora već duže vrijeme izložena napadima od spolja, koji nailaze na plodno tle u dijelu crnogorske javnosti.

Ti napadi, kako je objasnio Čanak, idu sa dvije strane.

Kako je naveo, niko nikada nije postavio jednostavno pitanje – zašto je “toliki pritisak oko navodnog pravoslavlja kao osnove konflikta koji trenutno bukti u Crnoj Gori”.

“Kako to da Grčka nije cilj Kremlja, nego baš Crna Gora? Kada kažem Kremlj, mislim na današnju političku elitu koja vodi Rusiju. Dakle, kako to da Grčka nije izložena takvim pritiscima”, upitao je Čanak.

Prema njegovim riječima, razlog je taj što je Grčka neporečivo na Zapadu i članica Evropske unije, NATO-a.

Ona je, kako je dodao Čanak, nedodirljiva za Rusiju, za razliku od Crne Gore za koju se još nadaju da je moguće “vratiti točak istorije i samostalnu i nezavisnu Crnu Goru vratiti u položaj kolonije Srbije i Rusije”.

“A to što se dešava može se okarakterisati kao podizanje nadanja kod dijela javnosti da će Milo Đukanović, kao personifikacija nezavisne Crne Gore, biti pobijeđen na ovim izborima, odnosno Demokratska partija socijalista i njeni koalicioni partneri”, kazao je Čanak.

Prema njegovim riječima, ovo nije predizborna kampanja, već pripremano “podizanje energetskog nivoa u svijesti protivnika Đukanovića da je sada pobjeda sigurna”.

“A ako se ne pobijedi, to znači da su izbori „pokradeni” i da se Đukanović, kad ne može na izborima, mora ukloniti ulicom, odnosno novim državnim udarom, kao što je to bio pokušaj i 2016. godine”, kazao je Čanak.

On je naveo da se nada da će izbori u Crnoj Gori proteći u miru i demokratskoj atmosferi, ali da se plaši pokušaja incidenata.

Prema riječima Čanka, u nedjelju se brani nezavisnost Crne Gore, njen put na zapad i civilizacijske tekovine koje je država postigla u proteklih tridesetak godina.

“Bitka za proevropsku Crnu Goru kakva je danas, ne počinje u nedjelju, već u ponedjeljak”, rekao je Čanak.

Komentarišući litije, on je naveo da mu je od početka bilo jasno da se radi o “političkim skupovima gdje crkva zloupotrebljava jedan broj lakovjernih građana čistih vjerskih osjećanja, ubjeđujući ih da će im nešto biti uskraćeno”.

“Litije su od starta bile politički pokret da se Crna Gora kao nezavisna država ukine, da se njena uloga svede na privezak beogradske ili kremaljske politike, što je u konačnici svejedno”, kazao je Čanak. 

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.