Bilčik:  Država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, vjerske institucije moraju poštovati političke institucije države
Vladimir Bilčik

Šef delegacije Evropskog parlamenta za CG

Bilčik: Država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, vjerske institucije moraju poštovati političke institucije države

Savremene evropske demokratije temelje se na jasnom odvajanju političkog života i vjerskog prostora. Demokratska država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, dok vjerske institucije moraju poštovati političke institucije demokratske države ocijenio je u razgovoru za Pobjedu šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Bilčik od crnogorskih vlasti na dan izbora očekuje pažljivo sprovođenje zdravstvenih protokola i poziva državne institucije i medije da ostanu profesionalni i politički neutralni i da svoje javne dužnosti izvršavaju na jednak način prema svim građanima.

Bilčik ističe da održavanje izbora usred pandemije zahtijeva pažljivo planiranje i razmatranje zdravstvenih protokola.

"To znači da biračka mjesta moraju biti spremna za izbore u trenutnim izuzetnim okolnostima i da i osoblje na biračkim mjestima i birači koji ostvaruju svoja prava uživaju punu moguću zdravstvenu zaštitu na dan izbora", kazao je Bilčik u intervjuu za Pobjedu.

O tome da li može narušiti izborni legitimitet to što predstavnici PACE-a neće biti zaduženi za praćenje izbora u Crnoj Gori, kako je prvobitno najavljeno Bilčik podsjeća da Međunarodnu zajednicu predstavlja misija OSCE/ODIHR, koja je početkom avgusta u Crnu Goru rasporedila misiju za posmatranje izbora.

"Vodi ga bivši poslanik Tamas Meszerics, a sastoji se od stručnog štaba i dugoročnih posmatrača. U trenutnim okolnostima povezanim sa širenjem pandemije kovida, međunarodna zajednica je dobro zastupljena. Izvještaj misije OEBS/ODIHR-a pomno će pratiti Evropski parlament kao i druge evropske institucije", kazao je.

Državna izborna komisija je u preporukama za glasanje donijela odluku da osobe sa korona virusom neće moći da glasaju.

Komentarišući tu odluku Bilčik kaže da je svaka zemlja odgovorna za sigurno sprovođenje svojih izbora uz poštovanje međunarodnih standarda za slobodne, fer i konkurentne izbore.

On poručuje da je veoma važno da državne institucije i javni mediji ostanu profesionalni i politički neutralni i da svoje javne dužnosti izvršavaju na jednak način prema svim građanima.

"Ovo je još važnije tokom izborne godine na koju utiče i trenutna pandemija", kazao je Bilčik.

Komentarišući to što se crkva u Crnoj Gori uključila u političku kampanju i politički život u Crnoj Gori istakao je da se savremene evropske demokratije temelje na jasnom odvajanju političkog života i vjerskog prostora.

"To razdvajanje trebalo bi da se uzajamno poštuje u javnom prostoru, takođe u toku izbora i tokom političkih kampanja koje bi trebalo da se tiču konkurencije ideja među političkim strankama. Kao opšte načelo rekao bih, dakle, da demokratska država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, dok vjerske institucije moraju poštovati političke institucije demokratske države", kazao je Bilčik.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.