Hiljade Šveđana lažno pozitivno zbog nedostataka testova iz Kine
Ilustracija

Hiljade Šveđana lažno pozitivno zbog nedostataka testova iz Kine

Oko 3.700 Šveđana bilo je lažno pozitivno na koronavirus zbog nedostataka testova iz Kine, objavila je Agencija za javno zdravlje.

Testovi Kompanije "BGI Genomics" nisu mogli da razlikuju vrlo nizak nivo virusa od negativnog rezultata, objasnila je švedska agencija, prenosi Rojters.

"Dobavljač mora da prilagodi svojstva koja su potrebna za korišćnje ovog testa", rekla je Karin Tegmark Visel, šef odjeljenja za mikrobiologiju. 

Ti testovi su izvezeni u brojne druge zemlje, dodala je Tegmark Visel ne otkrivajući više detalja.

"BGI Genomics", čija se dva ogranka nalaze na američkoj crnoj listi kompanija umiješanih u kršenje ljudskih prava, nisu bili dostupni za komentar. 

U martu su za korišćenje svojih testova dobili odobrenje američkih vlasti za hitnu upotrebu, a u maju i od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Švedske laboratorije koje procjenjuju efikasnost testova, prilagodile su svoju metodologiju. Agencija nije rekla koliko je tih testova iskorišćeno, ali čini se da nije riječ o velikom broju jer je vrlo niska prisutnost koronavirusa u zemlji.

Švedska kaže da su se pogrešni rezultati samo marginalno odrazili na statistiku zaraza.

Od pojave koronavirusa u Švedskoj je ukupno zaraženo 86.891 osoba, a umrlo ih je 5.814.

Broj slučajeva, pacijenata na intenzivnoj njezi i mrtvih opada poslednjih nedelja.

Agencija će početkom sledeće nedjelje da predstavi svoju strategiju za popuštanje mjera za javna događanja, poput fudbalskih utakmica.      

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.