Policija će preko 270 kamera pratiti 35 lokacija u Podgorici; Nuhodžić: Za manje kriminala na ulicama, bolјu zaštitu djece od narkotika i veću bezbjednost u saobraćaju
Foto: PG Biro

Otvorili Operativni centar za video nadzor

Policija će preko 270 kamera pratiti 35 lokacija u Podgorici; Nuhodžić: Za manje kriminala na ulicama, bolјu zaštitu djece od narkotika i veću bezbjednost u saobraćaju

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić otvorili su danas Operativni centar za video nadzor. Glavni grad će biti pokriven sa 270 kamera koje na 35 lokacija, saopštili su iz Glavnog grada.

 Vuković je istakao da je jedan od prioriteta gradske uprave pretvaranje Podgorice u pametni grad, odnosno stvaranje pretpostavki da se budući razvoj grada temelji na korišćenju modernih i pametnih tehnologija.

„Ovaj projekat predstavlja korak od sedam milja za naš grad i zahvaljujući sistemu video nadzora mi ćemo ukupno gledano imati puno bolje stanje u Podgorici, kako na planu očuvanja javnog reda i mira, stanja u saobraćaju,  tako i na planu opšteg nivoa bezbjednosti u glavnom gradu. Projekat je vrijedan, samo u prvoj fazi pet miliona eura, a na 35 lokacija u Podgorici imaćemo preko 270 kamera i to će omogućiti našim kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Uprave policije da ostvare punu kontrolu u okvirima zakona“, naglasio je Vuković.

Doprinos Glavnog grada za sada se ogleda kroz obezbjeđenje potrebne infrastrukture za instalaciju pomenute opreme u vrijednosti od 270.000 eura.

„Uporedo sa tim, realizovali smo pilot projekat na tragu ove priče, a on podrazumijeva instalaciju sistema video nadzora u desetak parkova u glavnom gradu. Kako smo nažalost u prethodnom periodu bili svjedoci raznoraznih devijantnih društvenih pojava, već sada možemo da konstatujemo, iako je sistem u funkciji tek mjesec dana, da je toga mnogo manje. Nemam nikakvu dilemu da sa ovim sistemom koji danas puštamo u rad da ćemo mi u Podgorici imati puno bolje stanje u narednim godinama. Čestitam kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kolegama iz Uprave policije, uz poruku da ćemo im, kao i do sada mi u gradskog upravi biti pouzdran partner“, zaključio je Vuković.

mupkamere696x496

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić istakao je da je ovaj projekat važan za suzbijanje kriminala, kao i zbog veće bezbjednosti u saobraćaju. 

‘’Cilj nam je da imamo manje kriminala na ulicama, bolјu zaštitu djece od narkotika i ulične prodaje droge, bolje rezultate Policije u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, veću bezbjednost u saobraćaju, bolji preventivni rad, a sve ovo znači veću sigurnost svih naših građanki i građana'', poručio je Nuhodžić prilikom puštanja u rad Komandno-kontrolnog centra, iz kojeg će policija, preko 270 kamera sa najsavremenijom tehnologijom, pratiti stanje na ukupno 35 lokacija u Podgorici, za koje je prethodno pribavljena saglasnost Agencije za zaštitu podataka o ličnosti.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelili su višemilionska sredstva za uvođenje video nadzora u nekoliko gradova. Prva faza obuhvata lokacije u Podgorici, Baru i Budvi, dok će od naredne godine video nadzor obuhvatiti  i opštine Nikšić, Herceg Novi i Kotor. 

„Video nadzor je u skladu sa najvišim evropskim standardima, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka. Dakle, nema straha ugrožavanju privatnosti građana“, kazao je Nuhodžić.

Nuhodžić  najavio je  da je u narednom periodu planirano i uvođenje kamera, odnosno uređaja za snimanje postupanja policijskih sluzbenika.

„U skladu sa najboljim uporednim iskustvima i novim zakonskim rješenjima, nastojaćemo da obezbijedimo budžetska sredstva da svi policajci, koji su u neposrednom kontaktu sa građanima, budu opremljeni sa ovim uređajima na uniformama, u cilju zaštite integriteta, ali i sprječavanja, eventualnog, prekoračenja ovlašćenja“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.