Rusija još ne otvara istragu o trovanju Navaljnog: Nema razloga za pokretanje postupka, dijagnoza nije konačna
Aleksej Navaljni

Rusija još ne otvara istragu o trovanju Navaljnog: Nema razloga za pokretanje postupka, dijagnoza nije konačna

Rusija smatra da za sada nema razloga da se otvara istraga o okolnostima koje su dovele do bolesti opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, jer pretpostavka ljekara njemačke klinike da je riječ o trovanju nije konačna dijagnoza, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak je pozvala Rusiju da istraži sumnje na trovanje Navaljnog i da krivce privede pravdi.

Peskov je ukazao da su njemački ljekari sami reki da nisu identifikovali supstancu koja je kod Novaljnog prouzrokovala zdravstvene probleme i dodao da nije sasvim jasno zbog čega su požurili da upotrebe riječ "trovanje", prenosi FoNet.

"Ukoliko se identifikuje supstanca i utvrdi se da je riječ o trovanju, naravno da će to biti razlog za otvaranje istrage", kazao je Peskov, prenosi Rojters.

Ljekari iz berlinske klinike u ponedeljak su saopštili da prve analize ukazuju na mogućnost trovanja nekom vrstom inhibitora holinesteraze, ali su naveli da nisu utvrdili o kojoj tačno supstanci se radi.

Nakon toga je iz bolnice u Omsku, gdje je Navaljni liječen, saopšteno da su odmah po njegovom prijemu rađenu testovi na inhibitore holinesteraze i rezultati su bili negativni, a njemačkim kolegama su ponudili svu dokumentaciju.

Peskov je na konferenciji za medije istakao da su ljekari u Omsku tri dana liječili Navaljnog i da su mu, najvjerovatnije spasili život. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.