Zaposleni u Domu za stare u Risnu posle 93 dana idu kući
Dom starih u Risnu, Grahovac

Zaposleni u Domu za stare u Risnu posle 93 dana idu kući

Nakon ukupno 93 dana karantina u kojem su proveli od početka kovida, zajedno sa 260 korisnika, zaposleni u JU Dom starih Grabovac danas se vraćaju svojim domovima i svojim porodicama.

U odnosu na prvi period izolacije , april – maj 2020.godine, kada je dobrovoljno ušlo 60 zaposlenih, u izolaciji koja je trajala od juna pa do danas, odnosno 60 dana, broj zaposlenih koji je bio u izolaciji povećao se za 30%, što najbolje govori o odgovornosti zaposlenih i rješenosti uprave da se izbori sa zarazom kakva je kovid.

"Zbog specifičnosti same ustanove, 3 odvojena objekta i 5 različitih odjeljenja, kao i manjka medicinskog kadra, JU Dom starih Grabovac je bila primorana da svo vrijeme svih 80 zaposlenih bude u neprekidnoj izolaciji, bez mogućnosti organizovanja petnaestodnevnih smjena, što je bio slučaj u ostalim ustanovama za smještaj iz oblasti socijalne zaštite", kazao je Pobjedi direktor Srđan Dragomanović.

Dragomanović je istakao da nivo zdrastvene njege i psiho-socijalne podrške, po kome je ova ustanova lider u regionu, nije pao niti za jedan promil, a isto je proizvod dvanaestočasovnog radnog dana većine zaposlenih koji nisu imali niti jedan dan odmora za svo vrijeme izolacije.

"Uspijeli smo da u skladu sa strogim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore organizujemo i razne kulturno umjetničke programe, da proslavimo dva najsvetija praznika naše države, 21. maj i 13. jul, i da skupa sa korisnicima krstarimo zalivom te da svakodnevno za korisnike i zaposlene organizujemo program plaže. A najbitnija činjenica je da niko od korisnika nije zaražen virusom kovid i da od marta pa do danas JU Dom starih Grabovac predstavlja kovid free ustanovu", kazao je Dragomanović.

Žrtva koju su ponijeli svi zaposleni JU Dom starih Grabovac, ulaskom u izolaciju punih 93 dana i svjesnim odricanjem od porodičnog života, kumova i prijatelja, predstavlja podvig vrijedan pažnje i poštovanja kompletne javnosti Crne Gore.

"Od danas naša ustanova se vraća na strogi i kontorlisani režim rada u skladu sa Preporukama IJZ CG, u kom vremenu ćemo pokušati da odmorimo psihički i fizički izmorenu radnu snagu koja je kompletan teret izolacije ponijela na svojim plećima, štiteći zdravlje i živote korisnika.Ponosan sam na sve zaposlene koji su se odazvali pozivu oba puta i istovremeno uvjeren da ćemo i u režimu rada od kuće uspijeti da sačuvamo zdravlje naših korisnika", kazao je Dragomanović koji je takođe bio svo vrijeme u izolaciji.

On se zahvalio na izuzetnoj podršci koju su imali od Ministarstva rada i socijalnog staranja, Nacionalnog koordinacionog tijela, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Specijalizovane bolnice Vaso Ćuković, Specijalizovane bolnice Brezovik, Opšte bolnice Kotor, Doma zdravlja Kotor, Opštine Kotor, JP Morsko dobro, epidemiološkinje Tatjane dr Lalović i zdrastveno-sanitarne inspektorke Karmele Mujičić.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.