Glasaće i građani koji se nalaze u karantinu van svog prebivališta
Ilustracija

Državna izborna komisija

Glasaće i građani koji se nalaze u karantinu van svog prebivališta

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je djelove dokumenta Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, koje je donijela Državna izborna komisija, a koji se odnose na glasanje van biračkog mjesta - glasanje putem pisma i glasanje u karantinu.

Upravni sud objavio je da se "ukidaju odredbe tačke 1. al. 3. i 4., u dijelu koji glasi: “u mjestu prebivališta”, Pravila o glasanju putem pisma (“Službeni list Crne Gore”, br. 9/16. i 76/17.) koje je donijela Državna izborna komisija i prestaju da važe danom objavljivanja ove Odluke".

"Zahtjev za glasanje putem pisma dostavlja se biračkom odboru na biračkom mjestu, najkasnije do 13 časova na dan glasanja. Zahtjev za glasanje putem pisma biračkom odboru na biračkom mjestu može dostaviti samo lice koje svojim potpisom ovlasti podnosilac zahtjeva za glasanje putem pisma. Jedno lice ne može dostaviti biračkom odboru više od jednog zahtjeva za glasanje putem pisma, osim u slučaju da to čini za dva ili više birača koji glasaju putem pisma a žive u istom porodičnom domaćinstvu", navode iz Ustavnog suda.

Inicijativu za ukidanje odredbi Pravila o glasanju putem pisma, kako se navodi, podnio je NVO Centar za građansko obrazovanje, prenosi RTCG.

U odluci Ustavnog suda piše da je biračko pravo jedno od osnovnih ljudskih prava garantovano Ustavom, da je DIK dužna da obezbijedi Ustavom i zakonom garantovana prava svim državljanima Crne Gore koje im pripada uključujući i one koji zbog bolesti, invalidnosti i drugih razloga nijesu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu.

Izbori će se održati 30. avgusta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.