Đalovića pećina sa klisurom i kompletnim bistričkim područjem biće poznata u Evropi
Đalovića pećina, foto: Meduza caving expedition

Nuhodžić o benefitima modernog kompleksa za BP i cijelu zemlju

Đalovića pećina sa klisurom i kompletnim bistričkim područjem biće poznata u Evropi

Od početka prošle godine, kada je formirana kao samostalan organ državne uprave, u realizaciju kapitalnih projekata širom Crne Gore Uprava javnih radova je investirala više od 100 miliona eura. Kako je u razgovoru za Pobjedu kazao direktor ove institucije Rešad Nuhodžić, prepoznati su kao jedan od vodećih nosilaca razvoja države, o čemu najbolje govori podatak da je njihov budžet za ovu godinu povećan čak za 37,5 odsto u odnosu na prethodnu i iznosi 87 miliona eura. Jedan od prioritetnih projekata je valorizacija Đalovića pećine, izgradnja skijališta, obrazovnih ustanova kao i infrastrukture za bolji život građana.

"Danas smo na dobrom putu da u potpunosti opravdamo ukazano povjerenje, imajući u vidu da smo za prvih sedam mjeseci ove godine već realizovali 40 miliona eura, a najveće investicije tek predstoje", ističe Nuhodžić.

Kontinuitet

Uprava javnih radova ne samo što je sa velikim uspjehom nastavila kontinuitet i skoro 30-godišnju tradiciju Direkcije javnih radova, već je u proteklih 20 mjeseci učvrstila reputaciju najvećeg graditelja Crne Gore.

Jedan od prioritetnih projekata je i valorizacija Đalovića pećine, imajući u vidu brojne benefite, koje će jedan tako moderan kompleks donijeti bjelopoljskom kraju, sjeveru i cijeloj zemlji.

"Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 23 miliona eura. Po završetku svih radova Đalovića pećina, sa klisurom i kompletnim bistričkim područjem, postaće poznata u cijelom regionu i Evropi, jer zaista posjeduje izuzetne prirodne ljepote", kazao je Nuhodžić i dodaje da već dvije godine Đalovića klisura predstavlja veliko gradilište, gdje se iz dana u dan stvaraju uslovi za turističku prepoznatljivost.

"Upravo smo prije nekoliko dana završili izgradnju oko 5,7 kilometara puta Bistrica – Manastir Podvrh, u koji je uloženo oko 4,2 miliona eura. U toku je rekonstrukcija puta od magistrale do Bistrice, sa izgradnjom mosta na rijeci Bistrici, što će omogućiti kompletiranje moderne i bezbjedne dionice od oko 16 kilometara. Saobraćajnicom se stiže do žičare, za koju su već montirani prvi stubovi i polazna stanica. Žičara će sadržati dvije gondole i imaće kapacitet od 75 putnika na sat, a sama vožnja preko Đalovića klisure predstavljaće posebnu atrakciju za posjetioce", objašnjava Nuhodžić.

Nedavno su počeli i sa prvom fazom uređenja platoa ispred pećine. Projekat obuhvata i uređenje unutrašnjosti pećine, postavljanje specijalnih staza i osvjetljenja, na način koji će obezbijediti da njene prirodne ljepote ostanu netaknute.

"U pripremi je i izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice, kao i kompletne elektro i vodovodne infrastrukture", kazao je Nuhodžić.

maxresdefault

Nuhodžić

Režim gradnje

I u toku pandemije gradilišta su bila aktivna sve vrijeme uz pridržavanje preporučenih mjera.

"Na ostvarene rezultate posebno smo ponosni kada uzmemo u obzir otežavajuće okolnosti, koje je sa sobom proteklih mjeseci donijela pandemija korona virusa. Uprkos izazovima i obavezi poštovanja mjera i naredbi u cilju suzbijanja širenja kovida-19, oko 70 naših gradilišta u skoro svim opštinama bila su sve vrijeme aktivna i radovi nijednog momenta nijesu bili u zastoju. Zahvaljujući takvom pristupu, u proteklih nekoliko mjeseci započeli smo ili završili važne infrastrukturne projekte, jer smo duboko ubijeđeni da samo na taj način možemo podstaći razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta", tvrdi Nuhodžić.

Negativni efekti korone, nažalost, kako dodaje, nijesu zaobišli ni njihove projekte, a najviše se to osjetilo u angažovanju radne snage i nabavci materijala i opreme.

"To je kod nekih projekata dovelo do opravdane izmjene dinamičkog plana, ali je za nas najvažnije da realizacija svih naših investicija teče u kontinuitetu", ističe Nuhodžić.

Obrazovanje je jedna od njihovih prioritetnih oblasti, što potvrđuju i ulaganja više od 30 miliona eura u protekle četiri godine.

"Otvorili smo jednu od najvećih i najmodernijih škola u Crnoj Gori – Srednju mješovitu školu u Golubovcima, u vrijednosti od 4,5 miliona eura. Objekat je projektovan za oko 750 učenika u dvije smjene, a ima reprezentativnu sportsku salu sa blizu 500 mjesta na tribinama", kaže Nuhodžić.

Obrazovanje

Prema njegovim riječima izuzetni rezultati ostvareni su kroz program saradnje sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, zahvaljujući kojoj su od 2016. godine već izgradili sedam vrtića – tri u Podgorici i po jedan u Bijelom Polju, Tivtu, Golubovcima i Tuzima, vrijednosti oko 13 miliona eura, a nedavno su počeli radovi na još dva – u Podgorici i Pljevljima. U toku je priprema projektne dokumentacije za nove predškolske objekte i u drugim opštinama.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će u naredna dva-tri mjeseca biti ozvaničen početak rada vrtića u Rožajama, čija je izgradnja u završnoj fazi. U ovaj objekat iz kapitalnog budžeta ulažemo 1,5 miliona eura. Nastavili smo i sa izgradnjom univerzitetskog centra na Cetinju, pa je tako početkom ove godine u nove prostorije preselio Fakultet likovnih umjetnosti. Infrastrukturno uređenje dijela kompleksa, finalni radovi u objektu i nabavka namjenske opreme, omogućili su zvaničan početak rada Fakulteta, za što je iz budžeta izdvojeno oko 1,2 miliona eura", objašnjava naš sagovornik.

Kako najavljuje obrazovni sistem će naredne godine dobiti još jedan moderan objekat, a riječ je o Osnovnoj školi "Dušan Korać“ u Bijelom Polju, koji će ujedno koristiti i muzička škola.

"Projektovana da primi oko 1.200 đaka u dvije smjene i vrijednosti od 5,4 miliona eura, nova bjelopoljska škola predstavlja jedan od najvećih projekata Vlade na sjeveru", naglašava Nuhodžić.

Veliku pažnju posvećuju projektima u oblasti sporta, gdje trenutno imaju investicije vrijedne blizu 20 miliona eura.

"U toku je izgradnja fudbalskog stadiona na Cetinju, kapaciteta blizu 5.200 mjesta, koji će sigurno biti najljepši sportski objekat u Crnoj Gori. Vjerujemo da ćemo do kraja naredne godine stvoriti uslove za finalne radove. U Nikšiću svakog dana napreduje izgradnja tribine stadiona Sutjeske, kapaciteta 3.000 mjesta. Vrijednost je oko 4,6 miliona eura, a rok završetka radova prvi kvartal naredne godine. Iako su ga pratile brojne poteškoće, u završnoj fazi je rekonstrukcija bazena u Kotoru, koji će uskoro biti predat korisniku. U bazen je kroz dvije faze investirano oko 4,4 miliona eura i biće zaista jedno od najreprezentativnijih sportskih zdanja u zemlji", istakao je Nuhodžić.

Podsjeća i da su prije dvije godine otvorili modernu sportsku salu u Beranama, u koju je Vlada investirala 5,2 miliona eura.

Poboljšanje infrastrukture za bolji život građana

Stvaranje uslova za poboljšanje kvaliteta života stanovništva predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Uprave javnih radova.

"U protekle četiri godine u unapređenje lokalne infrastrukture uložili smo oko 40 miliona eura, od čega se najveći dio, u skladu sa strategijom ravnomjernog razvoja, odnosi na sjever države. Među brojnim projektima izdvojio bih nove tržnice u Rožajama i Gusinju, ukupne vrijednosti oko 1,4 miliona eura, trg u Plavu od pola miliona eura, pasarelu u Mojkovcu od 2,2 miliona eura. Završeno je šetalište pored Tare u Kolašinu, započeta izgradnja sportsko-rekreativne zone na nekadašnjem jalovištu u Mojkovcu, privodimo kraju regionalnu stočnu pijacu u Beranama, a realizovana je ili je u toku modernizacija i rekonstrukcija na desetine kilometara gradskih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže", kazao je Nuhodžić.

Ulaganja u planinske centre prevazilaze 100 miliona eura

Po riječima Nuhodžića izgradnja novih planinskih centara spada u sam vrh prioriteta Vlade Crne Gore.

"Trenutno vrijedno radimo u Kolašinu, na Cmiljači i Žarskom na Bjelasici i Štedimu na Hajli. Na Cmiljači već imamo montiran veliki dio žičare, na Žarskom smo nedavno ozvaničili početak izgradnje bazne stanice, dok su na svim lokacijama u toku radovi na pristupnim saobraćajnicama i elektro-infrastrukturi. Projekti su kompleksni i u ogromnom procentu uslovljeni vremenskim prilikama i geodetskim karakteristikama zemljišta, ali očekujemo da najveći dio posla bude završen u toku naredne dvije godine. Ukupna ulaganja Vlade u planinske centre prevazilaze 100 miliona eura", kazao je Nuhodžić napominjući da je u planinski centar Kolašin 1600 do sada investirano više od 17 miliona eura.

"U toku su aktivnosti na obogaćivanju njegove ponude, kao što je izgradnja novih šest kilometara ski-staza, a uskoro se očekuje i početak izgradnje još jedne žičare, koja će povezati Kolašin 1600 i Kolašin 1450. U postupku pripreme tehničke dokumentacije su izgradnja višeetažne parking garaže, kao i sistema za vještačko osnježavanje skijališta", kazao je Nuhodžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.