Bilčik: Izbori da proteknu bez uticaja snaga sa strane, biće odlučujući za dalju evropsku budućnost CG
Vladimir Bilčik

Bilčik: Izbori da proteknu bez uticaja snaga sa strane, biće odlučujući za dalju evropsku budućnost CG

Predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori mogli bi biti odlučujući za dalju geopolitičku i evropsku budućnost Crne Gore, saopštio je za Dnevnik šef delegacije Evropskog Parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik. Ističe da je najvažnije da građani slobodno odluče ko će voditi njihovu državu u naredne četiri godine bez uticaja snaga sa strane. Imajući u vidu pandemiju korona virusa, Bilčik očekuje da će građani biti zdrastveno bezbjedni tokom glasanja, te da će izbori 30. avgusta biti fer i slobodni.

To što nijedna od političkih partija nije bojkotovala predstojeće parlamentarne izbore, jedna je od najboljih vijesti koja je u posljednje vrijeme stigla iz naše države u Brisel, kaže to šef delegacije Evropskog Parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik. I zato vjeruje da će ovi izbori imati presudan uticaj na dalju budućnost Crne Gore.

"Dobra je vijest da nema bojkota izbora. Nakon refernduma 2006. Ove izbore vidim kao ključne za Crnu Goru. Ako izbori prođu i Crna Gora uspije da formira buduću Vladu i Parlament tako da ubrza ispunjavanje neophodnih uslova za ulazak u Evropsku Uniju, ovo bi mogli biti odlučujući izbori za dalju geopolitiku i budućnost Crne Gore", kazao je Bilčik.

Evropa će pomno pratiti izborni dan u Crnoj Gori, poručuje Bilčik i nada se da će ovi izbori za razliku od prethodnih proteći bez miješanja snaga sa strane.

"Najvažnije je da na izborima odlučuju samo građani iz Crne Gore, a ne snage van zemlje. Crnogorci imaju puno pravo da izaberu ko će voditi njihovu državu i u tom smislu posmatramo uslove. Neću dati ocjenu jer izbori još nijesu održani, ali sam uvjeren da mogu biti fer i slobodni i to je strateški cilj Crne Gore, kao i Evropske unije, naročito za evropsku perspektivu vaše države", navodi Bilčik.

Kada je u pitanju organizacija izbora u uslovima korona virusa, Bilčik se nada da su nadležni u Crnoj Gori primijenili najbolju praksu iz drugih država Evrope i regiona u kojima su izbori održani prethodnih mjeseci.

"Pandemija je izazov i mislim da je važno da nadležni u Crnoj Gori uspostave ravnotežu između Ustavom garantovanog prava građana na slobodan izbor i njihove zdravstvene bezbjednosti. Sa istim izazovom su bile suočene i vlasti širom Evrope, ali i u zemljama koje su prethodnih mjeseci imale izbore. Nadam se da će Crna Gora iskoristiti dobru praksu koju smo do sada vidjeli", kazao je Bilčik.

Iako zbog pandemije korona virusa nijesu mogli biti prisutni u Crnoj Gori, on kaže da su u Evropskom parlamentu pažljivo pratili i dosadašnju izbornu kampanju u našoj državi.

Za Evropsku uniju, ističe Bilčik, najvažnije je da građanima budu jasno predstavljeni politički programi i agende različitih partija, kako bi mogli slobodno da izaberu ono što misle da je u najboljem interesu države u kojoj žive.

RTCG/TVCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.