Budite oprezni sa jabukovim sirćetom
Ilustracija

Apeluju stručnjaci

Budite oprezni sa jabukovim sirćetom

Kad su u pitanju kućni lijekovi, često se pominje jabukovo sirće. Mnogi ga smatraju "lijekom" za sve, od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključan za mršavljenje.

Ne može se poreći da je jabukovo sirće puno enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. Ali sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabukovog sirćeta na nuspojave koje se povezuju sa njegovim konzumiranjem.

Dijetetičarka Eli Kriger kaže da je jabukovo sirće kisjelina sa kojom treba da se postupa pažljivo, piše Vašington post.

"To je moćna kisjelina koja može da bude opasna. Može da izazove opekotine na nježnom tkivu usne duplje i jednjaka i da dovede do erozije zuba", objasnila je Kriger.

Jabukovo sirće može da prouzrokuje mučninu i druge gastrointestinalne probleme, pa ako osjećate ovakve neprijatnosti, možda je vrijeme da smanjite njegovo konzumiranje.

Neprijatne simptome moguće je da izbjegnete ako jabukovo sirće razblažite sa vodom ili ga koristite samo kao začin u omiljenoj salati.

"Uvijek sam za to da sirće bude dio ishrane, ali kada se konzumira u kombinaciji sa povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže proces varenja hrane i održavanja tjelesne težine", kaže nutricionista Keri Glasmen.

Osim toga, sirće gotovo da uopšte nema kalorija, za razliku od kremastih preliva koji su prave kalorijske bombe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.