Najstarije automobile u Evropi voze u Estoniji i Litvaniji
Ilustracija

ACEA

Najstarije automobile u Evropi voze u Estoniji i Litvaniji

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) objavilo je analizu aktuelne situacije sa starošću vozila u Evropi, prema kojoj se najstarija vozila voze u Estoniji, Litvaniji i Grčkoj.

Austrija trenutno ima najmlađu flotu vozila u Evropskoj uniji, objavilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), donijevši podatke i za sve ostale zemlje EU, prenosi Capital.ba.

Ukoliko se ne posmatra Velika Britanija, koja više nije dio EU, a diči se prosječnom starošću automobila od osam godina, onda je Austrija zaista na prvom mjestu s prosječnom starošću od 8,2 godine.

Na samom začelju ljestvice nalaze se Grčka, sa 15,7 godina, Estonija 16,7 godina te Litvanija sa 16,9 godina. Priložena infografika jasno pokazuje da se prosječna starost automobila, ali i kamiona, autobusa i kombija, povećava kako se kreće prema istoku kontinenta.

Što se tiče država proisteklih iz bivše Jugoslavije, vozni park Slovenaca je u prosjeku star 10,1 godinu, a Hrvata 12,6 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.