Đukanović prisustvovao promociji monografije u Kotoru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovao je promociji monografije „Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 1166. godine“ u Kotoru.

"Učinili ste mi čast pozivom da govorim na jednom od najvećih kulturnih događaja u novijoj istoriji Crne Gore. Hvala Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore koje je pripredilo monografiju Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 1166, koju danas promovišemo ispred crkve Svete Ozane.

Ova knjiga, koja je među najstarijima na prostoru Crne Gore, svjedoči da je Kotor još u 12. vijeku bio jedan od kulturnih centara ovog dijela Evrope. Imao je sve što i veliki evropski centri: biskupski ordinarijat, sud i sudstvo, knjižare i snažnu kulturnu razmjenu s razvijenim svijetom, i u određenoj mjeri međunarodne odnose. I svih narednih stoljeća imao je izuzetnu ulogu u afirmaciji naroda sa ovih prostora. Sve što je napisano u Pontifikalu 1166, godini kada je kotorski biskup original prvi put uzeo u ruke, svjedoči o čvrstoj povezanosti Kotora s najnaprednijim mišljenjima toga doba.

Promocija1

Na stranicama ove monografije su i misli utemeljivača engleske književnosti i kulture, Beda Benerabilisa i Alkuina, koji su stvarali u periodu od 7. do 9. vijeka, što bjelodano potvrđuje da je Kotor uvijek išao ukorak s vremenom. U Lekcionaru i Pontifikalu vjerno su oslikani najvažniji vjerski, kulturni, pravni i politički trendovi toga vremena", kazao je Đukanović u govoru.

Kako je rekao, neprocjenjivo bogatstvo i raznovrsnost materijalnih i nematerijalnih tragova prošlosti koji se nalaze na teritoriji današnje Crne Gore, nesumnjivo su odraz uticaja i prožimanja velikih kultura, koje su u Kotoru imale najveće domete i ostvarenja.

"Ovaj grad je Crnu Goru obogatio i tradicijom multikonfesionalnosti i multietničnosti. Upravo viševjekovno preplitanje različitih uticaja učinilo je naše prostore osobenom multikulturalnom cjelinom, o čemu svjedoče arhitektonski i pisani spomenici, kao što su Katedrala Svetog Tripuna i Pontifikal Kotorske biskupije. U tom mozaiku različitosti, posebno mjesto pripada ovom trajnom ministrantu vjere i duha.

Izdanje Lekcionara i Pontifikala Kotorske biskupije iz 1166. svojim značajem nadilazi i Kotor i Crnu Goru, i predstavlja izuzetan doprinos i podsticaj za dalja naučna istraživanja o našoj istoriji i tradiciji. To će biti veliki izazov za brojne naučne pregaoce iz raznih oblasti. Gospođa Lenka Blehova Čelebić, čijem interdisciplinarnom znanju, predanosti i posvećenosti možemo zahvaliti za ovo kapitalno djelo koje je trajno obogatilo kulturnu riznicu Crne Gore i upotpunilo evropsko kulturno nasljeđe, visoko je podigla naučne standarde i dala podsticaj za buduće istraživače naše srednjovjekovne prošlosti.

Pontifikal je važno svjedočanstvo o našem istorijskom iskustvu, dokaz da savremena koncepcija multikulturne i građanske Crne Gore ima uporište u najboljim primjerima iz našeg bogatog istorijskog nasljeđa. Tradicija koju baštinimo, koja ukazuje da smo i u vrijeme nastanka Pontifikala bili dio razvijenog svijeta, potvrđuje i ispravnost strateškog evropskog kursa današnje Crne Gore. Siguran sam da će ovakva grandiozna djela, kao značajan dio naše bogate kulturne baštine, predstavljati dodatu vrijednost i za evropsku kulturnu riznicu", zaključio je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.