Crna Gora da obezbijedi slobodne i fer izbore, građanima omogućiti korišćenje ustavnih prava bez ograničenja
Vladimir Bilčik

Bilčik i Picula poručili

Crna Gora da obezbijedi slobodne i fer izbore, građanima omogućiti korišćenje ustavnih prava bez ograničenja

Crna Gora mora obezbijediti da građani slobodno glasaju i da koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, istovremeno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smjernice za zaštitu njihove bezbjednosti, zajednička je ocjena izvjestioca Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru i hrvatskog europoslanika Tonina Picule i zastupnika i voditelja delegacije EP u toj zemlji Vladimira Bilčika.

Picula i Bilčik navode da crnogorske institucije uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta imaju veliku odgovornost, te da je sprovođenje izbora tokom pandemije izazovan zadatak u cijeloj Evropi.

"Država mora obezbijediti da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, istovremeno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smjernice za zaštitu njihove bezbjednosti. Ovim putem pozivamo crnogorske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nadolazeće izbore organizovali u cijelosti u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore", piše u pismu Picule i Bilčika, prenosi TVCG.

Nadaju se, kako navode, da će rezultati glasanja doprinijeti stabilnosti Crne Gore i predstavljati sljedeći korak u ostvarivanju njene evropske budućnosti.

picula

Tonino Picula

"Kao članica NATO-a, Crna Gora već je dio evropskih bezbjednosnih struktura, i mora osnažiti svoju posvećenost budućem članstvu u Evropskoj uniji", piše u zajedničkom pismu.

Odali su priznanje Crnoj Gori na dosad ostvarenom napretku na putu prema članstvu u EU, uključujući i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

"Sada je važno usredsrediti se na brže sprovođenje reformi u zemlji. Spremni smo da pomognemo i usko sarađujemo s našim budućim partnerima u crnogorskom parlamentu u realizaciji njihovih važnih zadataka. Veselimo se nastavku političke saradnje nakon uspostavljanja novih institucija po završetku izbora", piše u zajedničkoj izjavi.

Picula i Bilčik su na kraju pisma izrazili saučešće svim građanima Crne Gore koji su tokom pandemije izgubili članove porodice i prijatelje.

"Kao zalog solidarnosti, tokom ovih teških vremena, EU je obezbijedila do sad nezapamćenu zdravstvenu i finansijsku pomoć Crnoj Gori. Svim građanima Crne Gore želimo mirne i sigurne izbore 30. avgusta", poručili su Picula i Bilčik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.