Lazarević i Žarković: Obrazovanje i nauka su razvojni prioriteti
Ružica Lazarević

Hrvatska reformska stranka

Lazarević i Žarković: Obrazovanje i nauka su razvojni prioriteti

Za Hrvatsku reformsku stranku Crne Gore obrazovanje i nauka su razvojni prioriteti, kaže Ružica Lazarević.

“Primarno je osigurati kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uslovima", kazala je Lazarević.

Najavila je da će hrvatska reformska stranka inicirati mjere u pravcu reforme obrazovanja, kao i za poboljšanje materijalno tehničkih uslova u obrazovnim institucijama, te da se to odnosi kako na predškolsko, tako i na osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

"Neophodno je otvoriti veći broj dječijih vrtića, sa posebnim akcentom na rad sa malom djecom, do tri godine. U osnovnim i srednjim školama potrebno je smanjiti broj učenika u odjeljenjima radi kvalitetnijeg procesa rada"; pojašnjava Lazarević i dodaje da će HRS poboljšati saradnju sa Hrvatskom i drugim evropskim zemljama u cilju razmjene iskustava u  obrazovanju putem online komunikacije, kao i direktnim kontaktima, realizacijom zajedničkih radionica i seminara.

Prema riječima Željke Žarković pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica treba osigurati obrazovne programe koji poštuju njihove nacionalne vrijednosti u skladu sa najvišim standardima o ljudskim i manjinskim pravima.

ZeljkaZarkovic2

Željka Žarković

“HRS je stava da učenici manjinskih zajednica njeguju njihov maternji jezik i pismo i da nastavni programi obuhvate, pored ostaloga, i istoriju i kulturu naroda kojem oni pripadaju", izričita je Žarković..

Kazala je da će se zalagati za doslijednu primjenu sistema obrazovanja uz poštovanje principa - škola po mjeri djeteta.

"Na kraju srednje škole svako dijete treba da govori bar jedan strani jezik i bude osposobljeno za rad na računaru”, poručuje Živković..

Lazarević i Žarković kažu da HRS ima za cilj pokazati da samo profesionalnošću i znanjem mladi mogu postati uspješni, bolje upoznati druge i dati važan doprinos zajednici u kojoj žive.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.