Policajci iz Kotora pretukli Podgoričanina zbog odbijanja alkotesta?
Ilustracija

Nezakonita upotreba sile

Policajci iz Kotora pretukli Podgoričanina zbog odbijanja alkotesta?

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdilo je da su kotorski policajci Tihomir Femić i Radan Dašić nezakonito upotrijebili silu i nanijeli povrede Podgoričaninu Predragu Peroviću, saznaje Dan.

Perović se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije, tvrdeći da je prebijen od strane kotorske policije jer je odbio alkotest, iako ga je prije toga već uradio. U slučaj je tada bio uključen i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

"Uzimajući u obzir utvrđeno činjenično stanje u postupku unutrašnje kontrole, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je izvještaj o izvršenim provjerama dostavilo Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor na dalji postupak zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju policijskih službenika stanice policije OB Kotor Tihomira Femića i Radana Dašića, koji su u predmetnom slučaju primjenjivali policijska ovlašćenja prema Vama, stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz člana 166a st. 2 Krivičnog zakonika", navodi se u dokumentu koji je upućen Peroviću, a u koji je Dan imao uvid.

Kako je utvrdila Unutrašnja kontrola, Femić i Dašić su upotrebom prinude prekoračili ovlašćenja i time počinili teže povrede službene dužnosti. Predmetni izvještaj sa spisima predmeta dostavljen je direktoru Uprave policijeVeselinu Veljovićuna dalje postupanje.

Kako je Perović naveo u izjavi datoj Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije, 2. juna krenuo je iz Podgorice ka Kotoru kako bi razmijenio motor. Na ulazu u Kotor, poslije tunela, na autobuskom stajalištu kod supermarketa, zaustavila ga je policija. Kako je kazao, kasnije je saznao da se radi o policajcima Dašiću i Femiću. Istakao je da je odmah nakon zaustavljanja sišao sa motora i skinuo kacigu, te da su mu odmah ponudili da uradi alkotest.

"Nakon što sam uradio test, policajci su mi rekli da ga ponovim jer nisam dovoljno duvao, a pritom su bi li veoma drski. Zbog takve njihove reakcije, odbio sam da ponovim test. Odmah nakon toga ova dva policajca su me oborila na trotoar pored motora i stavili mi lisice na ruke sa prednje strane. Nakon toga su me ugurali na zadnje sjedište patrolnog auta, a njih dvojica su sjela na prednja sjedišta tog vozila. Na putu prema policijskoj stanici, policajac sa suvozačevog mjesta sve vrijeme me je udarao pesnicom u predjelu lica, od čega mi je ispala proteza, a napukle su mi i naočare za vid. Nakon toga me je udarao i u predjelu stomaka, a potom me je uhvatio rukom za vrat i pokušao da me uguši. Pokušao sam svezanih ruku da se odbarnim", piše u izjavi povrijeđenog Perovića, u kojuje Dan imao uvid.

U izjavi je naveo da sumnja da su ga policajci odmah odvezli do policijske stanice jer mu se put ka njoj činio mnogo duži, te da su namjerno odugovlačili.

Kako je ispričao, po dolasku u prostorije kotorske policije, komandir je naredio drugim policajcima da ga odvedu do Hitne pomoći radi ukazivanja ljekarske pomoći, jer je vidno krvario. Naveo je i da je doktorica napisala da je kazao da je povrede zadobio prilikom pada, što, kako je tvrdi, nije istina.

Savjet za građansku kontrolu policije uzeo predmet

Savjet za građansku kontrolu rada policije uzeo je predmet u rad i pozvao načelnika kotorske policije da se u najkraćem roku izjasni o postupanju policijskih službenika OB Kotor prema Peroviću i objasni porijeklo povreda kod njega, kao i da Savjetu dostavi ka uvid kompletnu službenu dokumentaciju.

"Savjet je o događaju obavijestio Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru i dostavio kompletan predmet na oćenu i odlučivanje da li u radnjama policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Kotor ima bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnost", kazao je ranije Aleksandar Saša Zeković, tadašnji predsjednik Savjeta za Građansku kontrolu rada policije.

Doktorica ga nije pitala za uzrok povreda

"Doktorica me nije pitala za uzrok povreda, niti sam joj ja kazao od čega su nastale, već je sama konstatovala da sumnjana sugestiju policijskih službenika. Nakon toga su me smjestili u prostorije za zadržavanje, gdje su mi donijeli tri papira koja je trebalo da potpišem u mraku pod svjetlom mobilnog telefona, što sam ja učinio, prethodno pitajući policajca da li mogu da mu vjerujem. naočare su mi bile polomljene. Rekao je da potpisujem jedan papir da motor nije registrovan, drugi da sam odbio alkotest, a za treći se ne sjeća", kazao je Perović.

Sudija za prekršaje osudio ga je na 15 dana zatvora zbog odbijanja alkotesta. Perović je istakao da vjeruje crnogorskoj policiji i da smatra da je ovo izolovan slučaj, te da će policajci koji ne zaslužuju da nose uniformu biti procesuirani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.