Četvrtina institucija krši Zakon
CDT

CDT

Četvrtina institucija krši Zakon

Četvrtina institucija koje imaju obavezu objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga to nijesu učinile za prethodnu sedmicu, a podatke o socijalnima davanjima i trošenju budžetske rezerve nije objavilo 10% obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da je rezultat monitoringa lošiji je u odnosu na prethodni monitoring poštovanja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (Zakon) koji su uradili za period 20-26. jul, kada svoju zakonsku obavezu nije izvršila petina institucija.

"Većina obveznika objavljuje obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, ali raste broj onih koji u susret izborima ne objavljuju putne naloge i analitičke kartice čime direktno krše Zakon. Takođe, pojedina preduzeća čiji je većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave uopšte nemaju veb stranice pa na taj način izbjegavaju ovu zakonsku obavezu", navodi se u saopštenju.

Kazali su da kao i prethodnih izbora, postoji pojava neujednačenih formata analitičkih kartica, koje se kod nekih institucija pripremaju zbirno, umjesto po budžetskim potrošačkim jedinicama, te da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) i dalje neažurno vodi bazu institucija koje (ne)poštuju zakonske obaveze, koja nije ažurirana za prethodne dvije sedmice.

"ASK i dalje oklijeva da javnosti jasno i nedvosmisleno saopšti ko su prekršioci Zakona. Uprkos tome što se vrši kontrola, javnost ostaje uskraćena za spisak institucija koje nijesu objavile podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu i putne naloge, opština koje ne dostavljaju informacije o isplati socijalnih davanja, obveznika zakona koji čak i nemaju veb sajtove. Ponašajući se na ovaj način ASK propušta da svojim aktivnostima promoviše integritet izbornog procesa i javnim nastupima spriječi ponavljanje ovih pojava", kaže se u saopštenju

Podsjetili su da postoji 973 obveznika Zakona u Crnoj Gori i da su sve budžetske potrošačke jedinice dužne da sedmodnevno objavljuju analitičke kartice.

"Ministarstva i opštine moraju sedmodnevno objavljivati podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći i podatke o trošenju tekuće budžetske rezerve. Takođe, sve institucije, kao i privredna društva čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave moraju sedmodnevno objavljivati sve izdate putne naloge za upravljanje službenim automobilima", zaključuju iz CDT-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.