Ograničili prodaju paracetamola i još dva lijeka ukoliko dođe do epidemije
Ilustracija

Finske vlasti

Ograničili prodaju paracetamola i još dva lijeka ukoliko dođe do epidemije

Finska je najavila da će ograničiti prodaju nekih ljekova među kojima je i paracetamol, kako bi se na taj način osigurale dovoljne zalihe ukoliko bi došlo do novog talasa epidemije koronavirusa.

Pored paracetamola, od danas do 15.januara ograničena je i prodaja deksametazona, antiinflamatornog kortikosteroida.

Kako se navodi u saopštenju finskog ministarstva zdravlja, objavljenog na sajtu vlade, ograničena prodaja paracetamola uvodi se zbog toga da bi svaki pacijent imao mogućnost da kupi lijek ukoliko mu je potreban.

Od danas će pacijenti moći da dobiju na recept dovoljnu količinu lijeka za tri mjeseca.

U Finskoj je do utorka registrovano skoro 7.800 slučajeva, a 334 osobe su umrle od posljedice zaraze koronavirusom.

Početkom ljeta broj oboljelih u Finskoj se smanjio, ali kada je ponovo došlo do povećanja slučajeva zaraze, vlada je uvela mjere, među kojima je obavezno nošenje maski na javnim mjestima, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.