Odlaganje početka školske godine zdravstveno opravdano, ali izaziva mnoge nedoumice
Početak školske godine odgođen za prvi oktobar

Odlaganje početka školske godine zdravstveno opravdano, ali izaziva mnoge nedoumice

Odgađanje početka školske godine nakon procjene da ranije praktikovanje nastave nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije, izazvalo je reakcije javnosti. Mišljenja su oprečna, a nedoumice brojne.

Odluka da se početak školske godine odgodi za prvi oktobar izazvala je oprečne reakcije i među roditeljima i među strukom. U udruženju Roditelji kažu da ovo rješenje iako je opravdano iz epidemioloških razloga, izaziva mnoge nedoumice, posebno kod roditelja.

"Pitaju se zbog čega se smatralo da će prvog oktobra biti epidemiološka situacija bolja nego što je sada. Zašto se mogu održavati izbori, otvarati granice ili dolaziti turisti, a djeca ne smiju u škole i zašto ukazuju na to da će mnogi problemi koje oni imaju kao rodtelji, posebno djece u predškolskom uzrastu, biti usložnjeni", upitala je Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja roditelji u intervjuu za Novu M.

U prethodnom periodu đaci su imali priliku da iskuse nešto drugačiju nastavu, tako da je pomjeranje datuma početka školske samo jedna u nizu odluka kojima se moramo prilagoditi kao novonastalim okolnostima. Ipak, kako smatra profesorica Svetlana Koprivica, najbolji scenario bio bi klasično izvođenje nastave.

"Jasno je da direktan kontakt učenik/nastavnik ne može da zamijeni bilo koji drugi oblik nastave i u tom smislu naročito saosjećam sa prvacima koji treba ove godine da krenu u prvi razred osnovne škole ili prvi razred srednje škole. Znate, to je vrlo osjetljivo područje, neophodan je taj kontakt i vjerujem da ukoliko do njega dođe i prvog oktobra, naravno da nije kasno", kazala je Koprivica.

Građani takođe imaju različito mišljenje povodom odlaganja nastave.

"Nadala sam se početku prvog septembra i onda djeca normalno i socijalno da se druže. I sa drugovima i učiteljica je tu autoritet i bolje uče, bolje sušaju, bolje se izgrađuju u ljude“.

"Ne može zamijeniti predavanje i profesore. Mislim, to je moj stav“.

"I jes dobro i nije dobro. Za djecu nije dobro odlaganje školske godine. A što se tiče zdravlja treba sačekat da vidimo kud vodi ovaj virus pa onda posle donijet odluku“, komentari su građana za Novu M.

Narednih dana Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisaće jasne preporuke, te objasniti na koji način će se praktikovati nastava i kako će funkcionisati vrtići.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.