Situacija MA i Aerodroma CG vrlo teška, biće potrebna državna pomoć
Ilustracija

Šćurić

Situacija MA i Aerodroma CG vrlo teška, biće potrebna državna pomoć

Otvaranje komercijalnog avio-saobraćaja između Crne Gore i Srbije ima veliku važnost za Montenegro erlajns (MA) i Aerodrome Crne Gore, iako to neće "spasiti“ ove dvije kompanije, saopštio je Pobjedi hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric.

Avioni MA i Er Srbije će od danas ponovo letjeti na linijama između Crne Gore i Srbije.

Šćuric, koji je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, je ocijenio da je situacija u kojoj se nalaze MA i Aerodromi CG vrlo teška, jer su ove kompanije bile izgubile svoja dva glavna tržišta - Srbiju i Rusiju.

On smatra da se ove kompanije neće moći izvući bez ozbiljne pomoći države.

Linije
"Linije iz Beograda za Podgoricu i Tivat najvažnije su linije MA i one akumuliraju kako najveći broj putnika, tako i najveći prihod. Stoga je jasno da je taj promet najvažniji za MA. On je važan i za Er Srbiju, te stoga otvaranje saobraćaja na ovim linijama ima veliku važnost kako za obje kompanije, tako i za Aerodrome Crne Gore, ali i Aerodrom Beograd", kazao je Šćuric Pobjedi.

On je naveo da frekvencije na linijama između Crne Gore i Srbije neće biti kao prije kovida-19.

"No, broj letova na ovim linijama kod obje kompanije će biti značajan i on će akumulirati kako značajan broj putnika, tako i značajan iznos novaca. Naravno, jedna linija neće 'spasiti' MA, ni Aerodrome CG, ona neće čak niti biti presudna na situaciju obje kompanije, no ipak situacija će biti nešto lakša", rekao je Šćuric.

Komentarišući to što se tek od danas uspostavljaju avio-linije između Crne Gore i Srbije, saopštio je da je to bila političko-epidemiološka odluka koja je najviše uticala na promet Crne Gore i naštetila MA i Aerodromima Crne Gore.

"Ali u tom momentu nikako nije prioritet države zarada, nego zaštita svog stanovništva i stoga te stvari treba tako i posmatrati", rekao je Šćuric.

Pomoć
Ocijenio je da je situacija u kojoj se nalaze MA i Aerodromi CG vrlo teška, jer su ove kompanije izgubile svoja dva glavna tržišta - Srbiju i Rusiju.

"Uz to, vrlo je mali broj turista koji su ove godine posjetili Crnu Goru, a koji su akumulirali gro prometa. Zemlje koje su uvele ograničenja putovanja za građane Crne Gore su još više pogoršale situaciju i smanjile broj potencijalnih putnika. Sve to u kombinaciji napravilo je situaciju iz koje se ni nacionalni prevoznik, ni oba aerodroma neće moći izvući bez ozbiljne pomoći države", istakao je Šćuric.

Prema njegovim riječima, MA i Aerodromi CG, nažalost, u ovom trenutku ne mogu ništa uraditi kako bi popravili tržišne pozicije.

"To ne zavisi od njih. Što možete napraviti ako vam neko uvede obvezu karantina. Jednostavno takav putnik neće odabrati Crnu Goru, nego će odabrati Hrvatsku ili Grčku koje takve obaveze karantina nemaju. Ni MA, ni Aerodromi CG ne mogu tu napraviti baš ništa. Mogla bi nešto napraviti politika Crne Gore i to prema trećim tržištima, onima izvan EU", rekao je Šćuric.

Dodao je da se prvenstveno može otvoriti tržište Srbije, što će se konačno danas i desiti.

"To tržište će akumulirati nekoliko destina hiljada putnika, jer ako će se putnici odlučiti na putovanje, onda će to svakako napraviti avionom zbog daleko rizičnijeg putovanja drugim prevoznim sredstvima", saopštio je Šćuric.

MA će, kako su ranije kazali njegovi predstavnici, pružiti mogućnost dolaska u Crnu Goru, dva puta dnevno, na linijama iz Beograda ka Podgorici i Tivtu.

"Uzimajući u obzir izražene potrebe kretanja i interesovanje potencijalnih putnika, a ipak vodeći računa da smo svi na zadatku ublažavanja posljedica pandemije za naše građane, MA će obezbijediti izuzetno povoljne cijene karata koje idu od 109 do 119 eura, sa svim taksama i to u raspoloživosti koja će minimum biti dvije trećine avio-sjedišta", rekli su ranije iz kompanije.

Time, kako su dodali, MA dokazuje da je doprinos obnovi kretanja i turističkih boravaka u Crnoj Gori prioritetniji zadatak od linijskog profita, koji kompanija, moguće, može da ostvari na kratak rok.

I Er Srbija je najavila da će danas letovima na relaciji Beograd – Tivat i Beograd – Podgorica ponovo uspostaviti vezu sa Crnom Gorom. U planu Er Srbije je da do kraja ljetnje sezone obavi najviše 296 letova na linijama do Crne Gore.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit kazao je ranije da je planirano da putnici te kompanije do kraja ljetnje sezone imaju na raspolaganju gotovo 60 hiljada sjedišta na linijama između Srbije i Crne Gore.

Planirano je da Er Srbija ka Podgorici saobraća do 15 puta sedmično. Na liniji do Tivta planirano je da nacionalni avio-prevoznik Srbije leti do 16 puta sedmično. Er Srbija će od 21. avgusta ponovo uspostaviti i letove između Niša i Tivta. Letovi će se obavljati dva puta sedmično, petkom i nedjeljom, do 20. septembra.

Aeroflot
Šćuric je, komentarišući pojedine nedavno objavljene medijske najave da ruski Aeroflot za ovu godinu potpuno ukida linije iz Moskve za Tivat, saopštio da se Rusija potpuno zatvorila zbog kovida-19. On je naveo i da se Rusija među zadnjima krenula otvarati, no vrlo oprezno i limitirano.

"Aeroflot je krenuo sa nekim međunarodnim letovima, no govorimo o tek par linija. Tivat, za sada, nije među njima, kao ni Beograd, ni Zagreb, ni Ljubljana, gdje je prije kovida-19 redovno letio. Stoga ne treba čuditi da je odluka Aeroflota takva kakva je. No, morate znati da kompanije dva puta mjesečno revidiraju svoje odluke, pa na duži period od toga ne možete ništa ni planirati, ni predviđati", pojasnio je Šćuric.

Prema njegovim riječima, čak i ako kompanije najave otvaranje linije i krenu u prodaju karata, to ne znači da se ta linija neće otkazati 15 dana prije najavljenog leta, koji je zadnji rok da ne moraju plaćati kompenzacije.

"Stoga vam ni jedna stručna osoba u ovom momentu neće komentarisati tako daleke najave", rekao je Šćuric.

Informacija o potpunom ukidanju linije iz Moskve za Tivat za ovu godinu je u petak demantovana iz predstavništva ruske avio-kompanije u Beogradu.

Predstavnik ruske avio-kompanije na Balkanu Vladislav Mordvinov je izjavio da su letovi za Beograd i Tivat otkazani do 21. avgusta, isključivo zbog nedostatka dozvole od strane Ruske Federacije, kao i da Aeroflot planira da obnovi letove čim to bude dozvoljeno.

Direktor Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović je prošle sedmice saopštio Pobjedi da se dolazak ruskih turista tek očekuje i da je jedan broj već došao avionskim linijama preko Istanbula i da se rezervacije povećavaju iz dana u dan. On tvrdi da nije tačna informacija da je Aeroflot ukinuo redovni saobraćaj na linijama iz Moskve za Tivat i da je plasirana iz nekompetentnih izvora.

"Mislim da će brzih dana oni koji se raduju tome da su letovi iz Rusije prema Crnoj Gori otkazani biti jako razočarani", kazao je ranije Radulović.

Direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u nedjelju saopštio da imaju najave da će Aeroflot 1. septembra početi sa letovima prema Crnoj Gori, on vjeruje da će tako i biti.

Letovi iz Moskve za Tivat su obustavljeni još od sredine marta kada je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) uvelo privremenu zabranu obavljanja redovnog avio-saobraćaja na crnogorskim aerodromima. Avio-saobraćaj sa Rusijom ni nakon otvaranja aerodroma u Tivtu i Podgorici krajem maja nije obnovljen čak ni nakon što je nedavno NKT ponovno stavilo Rusiju na spisak zemalja čiji državljani mogu ući u Crnu Goru bez zadržavanja u karantinu.

Šćuric je naveo da ne treba da čudi odluka nacionalne avio-kompanije Poljske LOT-a da zbog korona virusa otkaže letove ka Crnoj Gori. Prvi let LOT-a iz Varšave za Podgoricu planiran je za kraj oktobra.

"To ne treba čuditi. LOT ima 35 sedmičnih polazaka (pet dnevno) na 20 linija u Hrvatskoj, te pet sedmičnih polazaka na jednoj liniji u Sloveniji. U ostale države regije ne leti zbog ograničenja putovanja državljana tih država. I nije LOT jedini koji je redukovao letove za države izvan Evropske unije", kazao je Šćuric.

 

Pobjeda 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.