Maloljetnik optužen za izazivanje pomorske nesreće izlazi iz pritvora
Foto: RTV Budva

Suđenje 26. avgusta

Maloljetnik optužen za izazivanje pomorske nesreće izlazi iz pritvora

Na sjednici održanoj sinoć u Višem sudu u Podgorici razmatrana je žalba tužilaštva na odluku kotorskog Osnovnog suda kojom je prihvaćeno jemstvo od 332.000 eura porodice sedamnaestogodišnjeg M.S. iz Beograda da se ovaj maloljetnik brani sa slobode od optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginula Maja Šljivančanin (30), a povrijeđen njen vjerenik Vladan Stanišić (36), prenose Dnevne novine.

Shodno odredbama Zakona o postupanju prema maloljetnicima, M.S. bi se, nezavisno od odluke Višeg suda, 11. septembra svakako našao na slobodi, a na osnovu člana 62, stava 6, prema kojem maloljetnik u pritvoru može provesti najviše 60 dana.

Suđenje maloljetnom Beograđaninu počinje 26. avgusta, ali će, shodno zakonu, biti zatvoreno za javnost, prenose Dnevne novine.

Pomorska nesreća dogodila se 11. jula na otvorenom moru kod Budve, kada je došlo do sudara manje barke i jahte. Jahtom je upravljao maloljetni M.S. i on se tereti da je izvršio krivična djela protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti. Na jahti je bilo osam osoba i one ovom prilikom nijesu povrijeđene.

Jemstvo se sastoji od nekretnina vrijednih nešto više od 330.000 eura, naveo je prošle sedmice portparol kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević.

Inače, porodica maloljetnika ponudila je još ranije hipoteku na nepokretnosti u njihovom vlasništvu u pomenutoj vrijednosti, ali sudija Pavićević ovaj predlog odbrane odbio nakon čega su advokati uložili žalbu. Postupajući po žalbi vijeće sudija Višeg suda u Podgorici za maloljetnike prihvatilo je istu i vratilo predmet na ponovno odlučivanje.

Nakon toga o predlogu jemstva M.S. odlučivala je sutkinja Momirka Tešić Marović kojoj je zadužila predmet protiv ovog maloljetnika. U predlogu za kažnjavanje maloljetnika M.S. se navodi da je pomorsku nesreću, u kojoj je poginula Šljivančanin, a teško povrijeđen Stanišić, izazvao iz nehata.

M.S. se sumnjiči da je 11. jula na otvorenom moru između Školjića i Mogren plaže gliserom izazvao nesreću u kojoj je nastradala službenica crnogorske policije dok je njen vjerenik prošao sa povredama. Vještačenje pomorsko saobraćajne struke pokazalo je da je pored skipera jahte “Sea Ray Sundancer 395” sedamnaestogodišnjeg M.S. iz Beograda, pomorskoj nesreći doprinio je i Vladimir Stanišić, koji je upravljao barkom budvanskih tablica, a na kojoj se nalazila njegova vjerenica.

“Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru oba učesnika pomorske nesreće”, navodi se u nalazu koji je potpisao vještak Aleksandar Božović.

Izvor iz istrage kazao je da je jahta prešla preko barke i prepolovila je, nakon čega je potonula.

Prema pisanju medija, sedamnaestogodišnjak je tokom saslušanja bio u šoku, ali je kazao da je on bio skiper u gliseru na kome je bilo još sedam osoba. Maloljetnik je tvrdio da nije video barku ispred sebe i pojasnio da je prošlog ljeta dobio dozvolu za upravljanje čamcem, koju mu je izdala Lučka kapetanija Kotor.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.