Podnijet 61 prigovor zbog prekida u napajanju električnom energijom
EPCG

Naknada na svaki šesti zahtjev

Podnijet 61 prigovor zbog prekida u napajanju električnom energijom

Od 1. septembra prošle godine do kraja jula ove godine podnijet je 61 prigovor potrošača zbog prekida u napajanju električnom energijom i odstupanja napona, saopšteno je Pobjedi iz Elektroprivrede.

Isplata novčanih kompenzacija u slučajevima neispunjavanja minimuma kvaliteta snabdijevanja strujom počela je 8. avgusta prošle godine.

“Prigovori su se najčešće odnosili na prekide u napajanju i na odstupanje napona”, kazali su Pobjedi iz EPCG.

Za neispunjavanje minimuma kvaliteta propisanog pravilima predviđena je primjena finansijske kompenzacije u iznosu od 20 eura za kupce koji su priključeni na distributivni sistem – pretežno domaćinstva, odnosno 200 eura za kupce koji su priključeni na prenosni sistem.

“Do 31. jula ove godine je isplaćeno deset finansijskih kompenzacija”, rekli su iz EPCG, ne precizirajući o kojem se iznosu radi.

Precizirali su da su se prigovori odnosili dominantno na kompaniju Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS.

“U 56 slučajeva prigovori su se odnosili na CEDIS, a pet na EPCG”, precizirali su iz EPCG i naveli da su prigovori stizali iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Bara, Herceg Novog, Tivta, Ulcinja, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Kolašina i Pljevalja.

“Većina prigovora je bila neosnovana, tako da je 49 odbijeno”, objasnili su.

Iz Regulatorne agencije za energetiku RAE su ranije saopštili da kupac električne energije ima pravo da podnese prigovor u roku od 30 dana od događaja koji je za posljedicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta.

Iz RAE su naveli da potrošač podnosi prigovor snabdjevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju, odnosno Elektroprivredi, ako kupac nije promijenio snabdjevača. Pravo na finansijsku kompenzaciju imaju kupci koji su zaključili ugovor o snabdijevanju električnom energijom i podnosioci zahtjeva za izdavanje saglasnosti za priključenje na distributivni sistem električne energije. Procedura je pojednostavljena u smislu da kupac ne mora biti informisan na koji elektroenergetski subjekat se odnosi minimum standarda kvaliteta. Jedini kontakt za kupca je njegov snabdjevač. Potrošač može podnijeti prigovor snabdjevaču električne energije sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju.

Elektroenergetski subjekti koji u slučaju nepoštovanja minimuma standarda kvaliteta isplaćuju finansijske kompenzacije su svi operatori prenosnog sistema, operatori distributivnog sistema ili snabdjevači. Operator prenosnog sistema je Crnogorski elektroprenosni sistem CGES, operator distributivnog sistema je CEDIS, dok licence za snabdijevanje električnom energijom posjeduju EPCG i još nekoliko kompanija.

Predmet prigovora može biti neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom a koje se odnosi na: vrijeme u toku kog operator sistema mora otkloniti prekid u napajanju, ali i rokove koje moraju ispoštovati u najavi planiranih prekida, izdavanju saglasnosti za priključenje, (ponovnom) priključenju kupca, dostavljanju odgovora na prijavu o neispravnosti funkcionisanja mjernog uređaja, obilasku objekta kupca, dostavljanju odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona.

Predmet prigovora može biti i neispunjavanje minimuma kvaliteta, a koje se odnosi na rokove koje moraju ispuniti snabdjevači, a koji se odnose na dostavljanje odgovora na: zahtjev za provjeru obračuna ili mjernih veličina iskazanih na računu, zahtjev za izvršenje finansijske kompenzacije, zahtjev za ponovno priključenje kupca i zahtjev za kontrolu ispravnosti funkcionisanja mjernog mjesta.

Iz RAE su ranije saopštili da je snabdjevač dužan da u roku od 15 dana odluči po prigovoru kupca. Ako kupac nije zadovoljan rješenjem snabdjevača, može na predmetno rješenje podnijeti žalbu Agenciji.

Nakon donošenja odluke snabdjevača ili Agencije kojom se udovoljava zahtjevu stranke, snabdjevač je dužan da izvrši finansijsku kompenzaciju prema kupcu u roku od 30 dana.

Iz RAE su ranije objasnili da sistem koji svakom kupcu omogućava besprekidno napajanje električnom energijom ne postoji.

“Isto tako ne postoji ni sistem koji u svakom momentu svakom kupcu pruža minimum standarda kvaliteta. Jednostavno, takav sistem bi bio predimenzionisan, ekonomski neefikasan i neopravdano skup za kupce”, kazali su iz RAE.

Oni su poručili da je ovaj mehanizam upravo usmjeren ka konkretnim kupcima koji su direktno pogođeni nedostatkom kvaliteta isporuke ili snabdijevanja električnom energijom sa ciljem da finansijska kompenzacija nadomjesti razliku između standardom zagarantovanog stepena kvaliteta i onog koji je pružen kupcu od strane elektroenergetskih kompanija.

Predstavnici RAE su ranije istakli da mehanizam finansijskih kompenzacija ne treba miješati sa institutom naknade štete, odnosno iznosom koji operator eventualno treba da isplati kupcu u slučaju štete na aparatima u domaćinstvu ili drugim oblicima štete koji mogu nastati zbog djelovanja ili nedjelovanja operatora.

“Vezano za navedene situacije kupci se mogu obratiti nadležnom operatoru sistema”, kazali su iz RAE.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.