Uskoro stižu još 4 nova drona za Vojsku CG
Ilustracija

Sklopljen ugovor sa beogradskom firmom

Uskoro stižu još 4 nova drona za Vojsku CG

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopilo je ugovor sa beogradskom kompanijom „Damiba“ o nabavci četiri nova drona, a isporuka se, kako su kazali u ovom resoru Vlade, očekuje u narednom periodu.

Ministarstvo odbrane raspisalo je prošle godine tender za nabavku dronova vrijedan 322.000 eura.

U objavljenom dokumentu Ministarstva navedeno je da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta ,,first responder aerial kit“ koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta.

Zahtjev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet posjeduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

"U toku 2019. godine je raspisan tender za nabavku komercijalnih bespilotnih letilica, na osnovu čega je sklopljen ugovor sa kompanijom „Damiba“ o nabavci bespilotnih letilica, čija se isporuka očekuje u narednom periodu",saopšteno je Pobjedi iz Ministartsva.

Letilice koje budu isporučene Crnoj Gori koristiće se, kako su precizirali iz Ministarstva, za obuku pripadnika Vojske.

"A, takođe, koristiće se za pretragu i spašavanje u sklopu treće misije Vojske (pomoć civilnim institucijama)", dodaju iz ovog resora.

Dodaju i da Vojska Crne Gore trenutno raspolaže sa 13 komercijalnih bespilotnih letilica.

"Nabavljene letilice se isključivo koriste za obuku pripadnika Vojske Crne Gore kao i za potrebe treće misije Vojske (pomoć civilnim institucijama)", zaključili su iz Ministarstva.

Novom kupovinom Vojska Crne Gore prati trendove najboljih vojski širom svijeta koje pomjeraju tehnološke granice, a jedno od oružja koje se najbrže razvija jesu bespilotne letilice ili dronovi.

Recimo, dron M19 Reaper je radikalno promijenio način na koji SAD obavlja svoje vojne operacije. Prvi put je upotrijebljen 2001. godine i do danas su korišćeni u velikom broju misija širom Iraka, Somalije i Pakistana.

Trenutno, vojni dronovi pretežno obavljaju izviđačke, špijunske, ali sve više i direktne borbene zadatke, kako je bilo u slučaju opozvanog Trampovog napada na Iran. Američko ratno vazduhoplovstvo planira ogromno povećanje flote bespilotnih letilica (BPL) u operativnoj upotrebi do 2047. godine. BPL se koriste i u civilne svrhe kao što je otkrivanje požara, borba protiv vatrene stihije, nadgledanje područja ugroženih poplavama, nadgledanje saobraćaja, kretanje životinjskog svijeta, nadgledanje trasa cjevovoda sa naftom, gasom i sa drugim fluidima.

Osim Srbije, i Albanija takođe planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letilica RQ-20B Puma i pripadajuće opreme za izviđanje.

Portal Balkanska bezbjednosna mreža piše da su u pitanju dronovi koji se lansiraju „iz ruke“ i koji se koriste za izviđanje u pješadiji, specijalnim jedinicama i mornarici.

Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Sjeverne Makedonije. Očekuje se da ugovor dobije zeleno svjetlo američkih institucija do kraja godine, sa rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Prvenstvena namjena dronova biće u mornarici, pješadijskim, izviđačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske.

„Puma“ je nastala po zahtjevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi cijela američka vojska, na kopnu i moru.

Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.