Predsjednik Libana: Istraga razorne eskplozije u Bejrutu vrlo složena
Foto: EPA/EFE

"Potrebno je vrijeme"

Predsjednik Libana: Istraga razorne eskplozije u Bejrutu vrlo složena

Predsjednik Libana Mišel Aun izjavio je da je istraga razorne eskplozije u Bejrutu "vrlo složena" i da se neće brzo okončati.

Odgovarajući na pozive da se povuče Aun je rekao francuskoj TV stanici BFMTV, u prvom intervjuu za strane medije poslije eksplozije 4. avgusta, da bi to bilo "nemoguće" jer bi se stvorio vakuum vlasti.

Uzrok požara koji je detonirao skoro 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci i dalje nije poznat.

U međuvremenu su se pojavili dokumenti koji pokazuju da je najviše rukovodstvo zemlje, uključujući Auna i bezbjednosne zvaničnike, znalo da su opasne hemikalije tamo godinama uskladištene.

U eksploziji je poginulo 180 ljudi, a povrijeđeno je više od 6.000, dok se 30 još uvijek vodi kao nestalo.

Aun je naveo daje istraga podijeljena u tri dijela i da prvi ima za cilj da ispita okolnosti vezane za tovar, drugi da se utvrdi odakle je i ko ga je utovario, a treći ko je bio odgovoran da se osigura i ko se time bavio.

"Odlučili smo da brzo dođemo do zaključaka, ali smo otkrili da su stvari vrlo složene i da je potrebno vrijeme", rekao je Aun.

Na pitanje šta je preduzeo kada je saznao za eksplozive u julu odgovorio da je informacija do njega stigla "vrlo kasno", ali da je njegov vojni savjetnik bio uvjeren da se oni koji su direktno odgovorni time bave.

"Svi su bili informisani", rekao je Aun i dodao da je osigurao da budu u toku oni koji mogu da donesu mjere da obezbijede taj dio.

Aun je u intervjuu emitovanom sinoć objasnio da francuski i istražitelji FBI pomažu jer, kako je rekao "imaju više sposobnosti od nas da otkriju detalje" zbog čega je brod sa visoko eksplozivnim materijalom stigao, šta je bio izvor i ko ga posjeduje.

Devetočlani tim FBI istražitelja danas je sletio u Bejrut, rekao je za agenciju AP jedan libanski zvaničnik.

Predsjednik Libana koga podržava moćna milicija Hezbolah rekao je da je tražio satelitske snimke kako bi se utvrdilo da li je bilo udara iz vazduha, dodavši da nije isključio mogućnost stranog raketnog napada.

U odgovoru na pitanje o gnijevu javnosti Aun je rekao da on dijeli taj bes.

"Oni me zovu otac naroda. Ja sam jedan od njih", rekao je Aun koji smatra da nije vrijeme za predsjedničke izbore prije nego što se povrati mir.

Aun je za predsjednika izbaran 2016. poslije dvije godine zastoja tokom kojih Liban nije imao predsjednika.

"Politička i narodna atmosfera ne može da podnese nove izbore prije nego što se ponovo uspostavi mir. Oni bi bili emocionalni, a ne pravo predstavljanje naroda", rekao je Aun.

U svjetlu postizanja sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata Aun nije isključio mogućnost da Liban takođe možda jednom sklopi mir s Izraelom kada neriješena pitanja budu riješena.

"Imamo probleme sa Izraelom koje prvo treba da riješimo", rekao je Aun.

Liban i Izrael su još uvijek tehnički u ratu i Hezbolah se povremeno sukobljava s izraelskom vojskom duž granice.

Prethodno je Hezbolah ratovao protiv izraelske vojske više od mjesec dana u ljeto 2006.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.