Đukanović: Cetinje predmet ozbiljne pažnje državne politike

72 miliona eura investicija

Đukanović: Cetinje predmet ozbiljne pažnje državne politike

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravio je danas u posjeti Opštini Cetinje gdje je obišao radove u sklopu bolnice "Danilo I" i Univerzitetski kompleks, odnosno novu zgradu Fakulteta likovnih umjetnosti.

U razgovoru sa direktoricom bolnice dr Sonjom Radojičić i menadžmentom, Đukanović je izrazio poštovanje za očuvanje bogate tradicije kojom se Crna Gora ponosi i čestitao na rezultatima posebno u ovom kriznom periodu izazvanom pandemijom Covid 19 virusa.

"Na takav način pokazujemo i snagu cjelokupnog crnogorskog zdravstvenog sistema",  kazao je predsjednik i dodao da upravo bolnica "Danilo I" koja je i jedna od najstarijih zdravstvenih institucija, može služiti na ponos Crne Gore. 

Direktorica bolnice Sonja Radojičić je izrazila uvjerenje da će u drugom talasu koji je, kako je kazala, jači od prvog, kontrolisati situaciju i potvrditi da zdravstveni sistem u potpunosti funkcioniše.

"Priča o cetinjskoj bolnici je priča o dugoj tradiciji, kao i sve što je na Cetinju to ima epitet neke najstarije ustanove. Tako da, počeci crnogorskog zdravstvenog sistema su vezani za tu bolnicu. Vrlo smo detaljno razgovarali o tome šta su obaveze te bolnice kroz sekundarnu zdravstvenu zaštitu, prije svega prema stanovnicima ovog grada, a šta su to mogućnosti da u sistemu zdravstva kroz neku pametnu i racionalnu podjelu posla cetinjska bolnica dalje razvija kao tercijalna djelatnost. Čuo sam jako zanimljive prijedloge, i vrlo sam spreman da se sa rukovodstvom te bolnice u narednom periodu uključim, da i kroz podršku iz budžeta i kroz animaciju donatora stvorimo uslove za dalje unaprjeđenje kapaciteta bolnice.", kazao je Đukanović na kraju posjete Prijestinici.

Tokom obilaska Univerzitetskog kompleksa, predsjednik Đukanović je istakao zadovoljstvo završetkom nove zgrade Fakulteta likovnih umjetnosti i izrazio očekivanje za što skoriju finalizaciju zgrade Dramskih umjetnosti i Muzičke akademije.

FLU3

"Gotova je za sada jedna od tri akademije zajedno sa zgradom za zajedničke poslove. Sada nam je obaveza da pokušamo što brže da stvorimo uslove da se naprave zgrade i za druge dvije, za dramsku umjetnost i zgrada muzičke akademije, da bismo ovdje kompletirali sve te prostorne pretpostavke za uspješan nastavak tih umjetničkih studija u Crnoj Gori. Mislim  da imamo više nego dovoljno motiva, imajući u vidu opet ono što je tradicija tih djelatnosti u Crnoj Gori, ono što je realni potencijal u ovom vremenu i ubijeđen sam da ni Vlada ni drugi državni organi neće škrtariti i neće oklijevati da podrže nastavak realizacije ovog projekta i da na taj način dodatno udahnemo dah novog života na Cetinju.", poručio je Đukanović.

Podsjetio je na vrijednost državnih projekata do 2023. godine u iznosu od 72 miliona eura i na toj liniji kazao da ga posebno raduje nastavak infrastrukturnih projekata, kupovina Oboda, kao i rekonstrukcija fudbalskog stadiona Sveti Petar Cetinjski.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što budžet Prijestonice dobro funkcioniše i što se uprkos krizi sa kojom se suočavamo ispunjavaju  sve obaveze, budžet je u stanju da iservisira sve svoje važne funkcije, i to je na nivou onog što je definisan  prioritet državne politike.

"Drago mi je da usvajamo ono što smo definisali kao formulu za izlazak iz krize. Izlazak iz krize mora biti kroz razvoj i investicije. Prije neki dan sam bio u prilici da promovišem početak radova na Čevu, radova na putu između Cetinja i Nikšića, putu koji je vrlo građevinski zahtjevan. Očekujemo da se prva dionica završi u predviđenom roku, do polovine 2023. godine, to će konzumirati nešto više od 30 miliona eura. Takođe, važno je da se brzo završava ovaj put Međuvršje-Ivanova korita, i mogu da kažem da se na taj način ispunjavaju najvažnije obaveze prema cetinjskoj opštini kada je u pitanju putna infrastruktura.", kazao je predsjednik Crne Gore.

Istakao je važnost pokretanja određenih  projekata koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta.

"Kao što znate, zahvaljujući tom kapitalnom budžetu Prijestonice, ojačanom po osnovu Zakona o Prijestonici stvorili smo uslove da Prijestonica može da kupi onu lokaciju Oboda koja je koliko se sjećam oko 13 hektara, što je jedan izuzetan potencijal i odlična ponuda svakom ko je spreman kao privatni investitor u javno privatnom partnerstvu radi na otvaranju određenih proizvodnji koje će značiti generisanje novih radnih mjesta.Sada smo na putu da riješimo i drugo važno pitanje putem iste formule, dakle, iz istih izvora ćemo otkupiti stari hotel Lokanda koji ima svoju tradiciju i tradiciju opšte crnogorskog hotelijerstva, čuva tradiciju crnogorskog hotelijerstva. Tako da vjerujem da ćemo na bazi sa tog uloga takođe uspjeti da animiramo privatnog investitora i da krenemo u obnovu tog hotela, u obnovu neke kvalitetne hotelsko turističke ponude na Cetinju, i u otvaranju novih radnih mjesta.", naveo je on.

Podsjetivši da se na Cetinju gradi  fudbalski stadion, ocijenio je da se na taj način stvaraju pretpostavke za očuvanje neke fudbalske i sportske tradicije ovdje.

"Generalno, rekao bih da je Cetinje danas zaista predmet ozbiljne pažnje državne politike. Kada smo pogledali koja je to vrijednost investicija koja će sada i u par narednih godina biti realizovana na Cetinju, to je ni manje ni više nego 72 miliona eura. To je nešto što je svakako veoma respektabilno i nešto što bez ikakve dileme govori o onoj kvalitetnoj pažnji koju državna politika posvećuje razvoju Prijestonice.", zaključio je predsjednik države.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.