Rezidenti SAD i država regiona od ponoći mogu u CG pod ovim uslovima,  produžen rad restorana i kafića

NKT odlučilo na predlog IJZ

Rezidenti SAD i država regiona od ponoći mogu u CG pod ovim uslovima, produžen rad restorana i kafića

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regiona omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima svih država regiona kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država iz odgovarajući PCR ili ELISA test i da omogući ugostiteljskim objektima da kraj radnog vremena pomaknu sa 24:00 na 1 sat.

Kako je saopštilo NKT, u predlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:

1. Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nijesu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

"Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru.", pojašnjava NKT.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije NKT je donijelo odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.), do 24:00 produži za sat – do 01:00 - saopštilo je to tijelo.

Sve mjere stupaju na snagu,15. avgusta 2020. godine u 00:00.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i pozvalo je građane Crne Gore i strance koji borave u našoj zemlji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.