Đukanović: Sve što se dogodilo na planeti pokušavaju povezati sa CG kako bi naudili vlasti

'Sve u slučaju Možura urađeno besprekorno zakonito'

Đukanović: Sve što se dogodilo na planeti pokušavaju povezati sa CG kako bi naudili vlasti

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je danas na Cetinju a u vezi sa aktuelnim medijskim navodima u vezi Možure da je sve urađeno besprekorno zakonito i da nijedan pojedinac iz države Crne Gore ne može snositi nikakvu odgovornost.

Kaže da opozicija, dio nvo sektora i medija pokušavaju da naruše aurtoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu.

"Vjerujem da to više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to se već odomaćilo i postalo dio tradicije političkog života u Crnoj Gori. Naši politički konkurenti svjesni svojih deficitarnih snaga da ostvare cilj koji žele, pokušavaju da proizvodnjom afera naude DPS-u na čijem sam čelu a onda i meni lično, nastavljaju sa tom destruktivnom kreativnošću iz jedne u drugu kampanju" rekao je predsjednik Crne Gore.

Svi smo, dodaje, svjedoci koliko je bilo takvih afera i kako je svaka završila.

"Ovo je jedna iz tog repertoara. Nema tu ništa novo, ni u pogledu onih koji to kreiraju. To radi taj trougao destrukcije u odnosu na aktuelnu vlast koji ne mari da zapravo čini štetu i samom državi Crnoj Gori. To radi dio nvo sektora, dio medija i opozicija udruženo. Uvijek ih vodi isti rezon valjda će sad ovo biti dovoljno da oštetimo autoritet vlasti, predsjednika države i partije koja je stožer vlasti," naveo je Đukanović. 

Naglasio  je da je Ministarstvo ekonomije u ovom konkretnom slučaju već kazalo sve činjenice koje su već relevantne.

"U jednom dijelu tog perioda bio sam predsjednik Vlade i savršeno dobro vladam svakom činjenicom. Zato nijesam ni našao zashodno da reagujem, jer iza toga stoji samo vidim destrukciju koja se medijski sistematski spinuje," naveo je on ističući da je sve u tom procesu urađeno besprekorno zakonito.

"Zakonito je odabran prvi koncesionar. Suočili smo se sa problemom da on ne može da završi investiciju u predviđenom roku, bila je to renomirana kompanija iz Španije. Poželio je da dobije ili novog partnera ili da proda svoja koncesiona prava u skladu sa propisima iz našeg pravnog sistema država je učestvovala u donošenju odluke o promjeni ugovornih strana u tom poslu. Uslov naš je bio da se partner može promijeniti samo ako je iz tog renomea kao i prethodno odabrani, na sreću dobili smo državnu kompaniju iz članice EU, "Enemaltu". Nakon detaljnog sagledavanja njihove ponude, saglasili se i donijeli ugovor o izmjeni prethodno , u kojem smo pedvidjeli da je rok od 60 dana da dođe do promjene činjeničnog stanja u privrednom registru, što se i dogodilo. Enemalta je preuzela koncesiona prava i sve je rezultiralo završetkom investicije dvije godine kasnije. Tako da danas imamo jedan novi proizvodni energetski subjekt u Crnoj Gori. Na prigovore da je time favorizovan taj novi proizvođač, time što je dobio mogućnost da prodaje proizvedenu električnu energiju, odgovor je vrlo jednostavan i on je već saopšten. Tačno, otprilike pet miliona godišnje se subvencionira cijena električne energije za taj kapacitet proizvodnje, što za 12 godina donosi 60 miliona, nakon toga mora da ga rekonstuiše i preda državi Crnoj Gori, mislim da je on vrijedan 78 miliona eura. Jasna je računica da država tu nije ništa izgubila," istakao je on ističući da država tu nije ništa izgubila.

" Naprotiv dobila je novi kapacitet, nova radna mjesta, novu energetsku snagu i mislim d aje to jako unosan posao. Sve ostalo što se  konstruiše na tu priču je plod, rekao bih, najpoganije mašte, koja se nažalost nastanila u dijelu crnogorske javnosti, gdje se pokušavaju neke sumnje sa Malte povezati sa Crnom Gorom. To je taj trougao destrukcije koji pokušava sve što se dogodilo na planeti povezati sa CG a sve kako bi naudili vlasti", kazao je Đukanović i dodao:

"Država Crna Gora ne zna ništa o tome i ne može imati nikakve veze sa tim. Naš jedini partner u toj priči je bila njihova državna kompanija. Šta su oni radili, da li su nešto radili i da li ima ikakvog smisla sve to treba da odgonetnu njihovi državni organi, njihovi istraživački novinari. Mi smo zainteresovani da kao odgovoran partner da damo sva moguća saznanja, ali ne možemo da damo ono što nemamo, što ne znamo i što se dešavalo potuno mimo nas za šta nijedan  pojedinac iz države Crne Gore ni tada ni danas ne može snositi nikakvu odgovornost."

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.