DIK: Biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata omogućiti glasanje
Ilustracija

DIK: Biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata omogućiti glasanje

Državna izborna komisija(DIK) smatra da biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata treba omogućiti biračko pravo na izborima 30.avgusta.

Kako je saopšteno, Državna izborna komisija, na sjednici održanoj 12. avgusta 2020. godine, razmotrila je zahtjev Demokratske Crne Gore, kojim je traženo mišljenje da li će birač kao što je to slučaj bio i do sada, svoj identitet moći dokazati i biračko pravo ostvariti, na osnovu lične karte u skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti, a kojoj javnoj ispravi je istekao rok važenja.

DIK podsjeća da je članom 80 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da birač saopštava biračkom odboru svoje ime i prezime a identitet dokazuje ličnom kartom ili pasošem.

Takođe, propisano je, da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

"Članom 68b, između ostalog, propisano je da je birač prilikom dolaska na biračko mjesto dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora a da predsjednik biračkog odbora elektronskom identifikacijom pronalazi birača u elektronskom i odštampanom izvodu iz biračkog spiska.Imajući u vidu naprijed navedene odredbe, Komisija je mišljenja da biračima kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata treba omogućiti biračko pravo na izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će se održati 30.avgusta 2020.godine, budući da je suština korišćenja ličnog dokumenta na biračkom mjestu utvrđivanje identiteta birača i sprovođenje elektronske identifikacije birača", saopšteno je iz DIK-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.