Bigović ponudio pola miliona eura za slobodu
Ljubo Bigović

Advokat okrivljenog traži mjeru kućnog pritvora

Bigović ponudio pola miliona eura za slobodu

Pritvorenik Ljubo Bigović ponudio je podgoričkom Višem sudu jemstvo za ukidanje pritvora, vrijedno oko pola miliona eura, o kojem će sud naknadno odlučiti kada Specijalno državno tužilaštvo bude dalo svoje mišljenje, saznaje Dan. Radi se o hipoteci na kuću. Kako je nedavno Danu kazao izvor blizak Bigoviću, vještaci medicinske struke podsjetili su ga na zahtjev suda, prije nekoliko mjeseci u spuškom zatvoru i napisali izvještaj da treba da bude pušten na kućno liječenje.

"Branilac okrivljenog Lj.B. sudu je podnio predlog za ukidanje pritvora i određivanje mjere nadzora zabrane napuštanja stana. Rješenjem od 4. avgusta 2020. godine, taj predlog je odbijen kao neosnovan. Nakon toga, branilac okrivljenog podnio je predlog sudu da se okrivljenom ukine pritvor, odredi mjera nadzora zabrane napuštanja stana i predložio određivanje jemstva. Taj predlog, u skladu sa zakonom, upućen je Specijalnom državnom tužilaštvu radi davanja mišljenja, nakon čega će o predlogu sud donijeti odluku. Na ime jemstva predloženo je stavljanje hipoteke na nepokretnosti, kuća, u vrijednosti od oko pola miliona eura”, odgovorila je juče na pitanje Dana portparol Višeg suda Aida Muzurović.

Ukoliko Viši sud prihvati Bigovićevo ponuđeno jemstvo, vrijednost pomenutog ići će u korist države Crne Gore.

Ljubo Bigović tužio je prije nekoliko godina državu Evropskom sudu za ljudska prava u Francuskoj zbog navodno nezakonitog produžavanja pritvora i neadekvatnog liječenjau spuškom zatvoru. Bigović je tvrdio da mu je Crna Gora povrijedila prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima, i to članovima 3,5 i 6, koji se odnose na zabranu mučenja, pravo na slobodu i sigurnost i pravo na pošteno suđenje.

Kako je ranije objavljeno na sajtu suda, a prenijeli mediji, navedeno je da je taj Baranin uhapšen 16. februara 2006. pod sumnjom za zločinačko udruživanje, iznudu i pomaganje u izvršenju teškog ubistva. Bigović tvrdi da mu neke odluke o produženju pritvora nisu dostavljane, da neke nisu razmatrane, nije uvažavano njegovo narušeno zdravstveno stanje, da su nezadovoljavajući uslovi u kojima boravi. Takođe je konstatovano da je Bigović morao da kupuje vrlo skupe ljekove, kao i da je za liječenje u Institutu za rehabilitaciju u Igalu, gdje je boravio nekoliko mjeseci tokom 2015. godine, morao da plati 10.673,60 eura.

Nakon upućene žalbe, iz Strazbura su tražili podatke o pritvorskim uslovima u kojima boravi Bigović, kolika je bila površina poda u ćeliji, koliko kreveta je bilo prazno u vrijeme njegovog boravka u toj ćeliji. Traženi su i podaci koliko je pritvorenika bilo u ćeliji u periodu dok je tamo boravio, te da se navede maksimalan broj pritvorenika, da li je toalet u ćeliji koji je koristio Bigović bio odvojen od ostatka prostorije i ko je bio zadužen za higijenu ćelije podnosioca pritužbe. Takođe, traženi su i podaci o vremenu boravka van ćelije i prostor koji mu je bio omogućen za to, kao i vrijeme koje provodi vježbajući i površinu prostora namijenjenog za to koju je mogao da koristi i materijal kojim je ta površina pokrivena.

Apelacioni sud je na neodređeno vrijeme bio odložio sjednicu vijeća u predmetu protivSaše Borete, Ljuba Bigovića,Ljuba VujadinovićaiMilana Čile Šćekića, koji su optuženi za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Sjednica je odložena zbog zahtjeva optuženog Borete za izuzeće sudija Seke Piletić i Zorana Smolovića, kao i predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića.

Ukinuta presuda Apelacionog suda

Vrhovni sud je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđenih na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje.

Odluci Vrhovnog suda prethodila je odluka sudija Usgavnog suda koje su usvojile žalbu odbrane osuđenih, jer je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu.

Ustavni sud ranije je ukinuo presudu Vrhovnog suda kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo Slavoljuba Šćekića, a Alan Kožar na šest godina i dva mjeseca zatvora za podmetanje eksploziva na gradilištu hotela “Splendid”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.