Realizovana prva godina projekta pomoći Romima, obuhvaćena 132 učenika završnih razreda osnovnih škola
Foto: NVO Mladi Romi

NVO Mladi Romi

Realizovana prva godina projekta pomoći Romima, obuhvaćena 132 učenika završnih razreda osnovnih škola

Prva godina projekta "Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju“ koji finansira Romski obrazovni fond završena je 31. jula 2020, saopštio je Samir Jaha iz NVO Mladi Romi.

Jaha je pojasnio da su ovim projektom obuhvaćena 132 učenika romske i egipćanske populacije koji su pohađali završne razrede osnovne škole (osme i devete razrede).

"Projektom je bilo obuhvaćeno 15 osnovnih škola, u osam opština širom Crne Gore. Učenicima je u toku školske 2019/2020. godine pružana mentorska podrška nastavnika/profesora. Mentori su sa učenicima radili na praćenju i savladavanju školskog gradiva, motivaciji za učenje, savjetovanju u vezi daljeg nastavka obrazovanja i upisu u srednju školu, a u radu su redovno komunicirali sa roditeljima, ostalim nastavnicima.  Mentorska podrška bila je posebno značajna za učenike romske populacije u toku drugog polugodišta ove školske godine, kada se, usljed epidemije virusa Covid-19 nastava odvijala online", pojašnjava Jaha.

Dodao je da je aktivnostima projekta, a kao odgovor na promjene u načinu obrazovanja, dodijeljeno 45 tableta sa internet karticama za korisnike projekta, kako bi se olakšalo praćenje nastave na daljinu koja se u tom periodu organizovala, ali i unaprijedila tehnološka pismenost učenika.

MladiRomi4

Foto: NVO Mladi Romi

Pored sredstava Romskog obrazovnog fonda, koji finansira ovaj projekat, dio donacije u vrijednosti od 3.000 eura obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete s kojim je uspostavljena redovna i kvalitetna komunikacija i saradnja u toku cijele školske godine.

"Sa korisnicima su takođe realizovane info sesije u školama radi motivisanja za upis u srednju školu. Ističemo da je od ukupnog broja korisnika, njih 129 završilo razred u junu, a od 77 učenika u završnom razredu koje smo pratili, srednju školu je upisao u prvom roku 51 učenik. Za mentore smo u februaru ove godine organizovali seminar na temu "Rad sa učenicima koji dolaze iz marginalizovnih grupa“, poručio je Jaha i dodao da će NVO Mladi Romi i u narednoj, školskoj 2020/21. godini nastaviti da radi na premošćavanju jaza u prelasku iz osnovnog u srednje obrazovanje putem pružanja podrške učenicima koji su u završnim razredima.

Projekat i aktivnosti sa učenicima će se nastaviti, a u planu je objava javnog poziva za mentore učenicima za predstojeću školsku godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.