Danijel Cerović izdao novi album u izdanju svjetski poznate izdavačke kuće Naxos
Danijel Cerović, Foto: Fesitval gitare Nikšić

Danijel Cerović izdao novi album u izdanju svjetski poznate izdavačke kuće Naxos

Danijel Cerović, naš nagrađivani muzičar i jedan je od najistaknutijih umjetnika na međunarodnoj sceni klasične gitare iz svoje generacije, objavio je novi album sa muzikom Silviusa Leopolda Weissa. CD je snimljen u saradnji sa poznatom svjetskom izdavačkom kućom Naxos Records. Izdanje je producirao Norbert Kraft, dobitnik Grammy naagrade. Weiss, čiju je muziku Cerović za ovaj album aranžirao i snimio 2019. godine u Kanadi jedan je od najvećih lutenista svog doba koji potpisuje preko 600 komada za instrument u formi svite ili sonate. Projekat je reaizovan uz sufinansiranje Ministarstva kulture Crne Gore.

U ovim aranžmanima za gitaru Danijel Cerović je odabrao jedine dvije Weissove sonate. Transkribovane korišćenjem „londonskog manuskripta“ kao osnove, kompozicije imaju poetičke naslove:

Sonata br. 29 'L'Infidèle' ('The Infidel') – sa  „zvončastim zvučnostima i trijumfalnim zaključkom“, i

Sonata br. 2 'Le Fameux Corsaire' (Slavni pirat) – smatra se da je komponovana u spomen čuvenog britanskog pirata gusara Crnobradog.

Najnoviji album dobio je recenziju u avgustovkom izdanju uglednog belgijskog magazina za kulturu i umjetnost „Stretto“, pri čemu je ocijenjen kao „muziciranje tople intimnosti“. U čast albuma, u saradnji sa Budva Grad teatrom snimljen je dvadesetominutni muzički film.

Danijel Cerović je ugovor sa izdavačkom kućom Naxos Records potpisao 2018. godine čime je nastavljena njihova uspješna saradnja započeta još 2013. godine sa Crnogorskim gitarističkim duom kog čine Goran Krivokapić i on. Zajedno su za ovu kuću transkribovali i snimali šest Bahovih Engleskih svita, izdatih na dva albuma (2015. i 2018) koja su dobila sjajne kritike u American record guide, Gramophone, Classics Today, Guitare Classique i Soundboard.

Naš gitarista frekventno nastupa kao solista i član dua na međunarodnim festivalima, kao i u prestižnim dvoranama u Buenos Airesu (Guitarras del Mundo), Denveru (Guitar Fondation of America), Torontu, Montrealu, Madridu (Dvorana Manuel de Fall-a) , Amsterdamu (Concertgebouw), Parizu (Crkva sv. Eustahija), Seulu (Olympus Hall), Sankt Petersburgu (Dvorana Filharmonije) kao i u Kini, Njemačkoj, Danskoj, Portugalu, Poljskoj, Belgiji, Luksemburgu i dr. Ansambli i orkestri s kojima je Cerović sarađivao uključuju Crnogorski, Daejeon i Shenyang simfonijske orkestre, Mossani strings iz Holandije, Kamerata kvartet i Gudački kvartet Rubikon. Danijel Cerović suosnivač je i umjetnički direktor festivala gitare u Nikšić i Međunarodnog takmičenja za gitaru u Tivtu. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju predaje od 2003. godine, a gostujući je profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Predavač je na Tonebase-u, vodećoj američkoj online platformi za klasičnu gitaru.

Redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: „Chapman University“ (SAD), „Metropolitan University“, Denver (SAD), „Toronto University“ (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), „Manitoba University“ (Kanada), „North Dakota University“ (SAD), „California Conservatory of Music“ (San Hoze, SAD), „Maastricht Conservatory“ (Holandija), „Tianjin Conservatory“ (Kina) i dr. Od 2013. nalazi se na listi umjetnika koji ekskluzivno koriste i promovišu žice za gitaru francuske kompanije Savarez.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.