Ilustracija

Dijaspora iz Njemačke

"Tražimo od institucija da sankcioniše sve koji remete multnietnički sklad Crne Gore"

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj "eMDe Alijanse", apelovala je na crnogorske institucije i izvršnu vlasti da osude i spriječe događaje i postupke koji ugrožavaju multietnički i multikonfesionalni sklad u Crnoj Gori.

"Prije nekoliko mjeseci smo u Beranama bili svjedoci najgrubljeg terora nad hrvatskom porodicom Tomkić. Prije neki dan smo se zgražavali nad jezivim slikama i porukama grafita koje je na kućama beranskih Bošnjaka i Muslimana ispisala ista ruka inspirisana skupom potomaka domaćih izdajnika dan ranije u selu Zaostro. Juče saznajemo o golgoti kroz koju prolazi Crnogorac, nastavnik Sreten Vujović, od jednog roditelja njegovog đaka, samo zato što je javno rekao da srpska crkva u CG njeguje četničku ideologiju i radi protiv države i jer Vujović sam pripada Crnogorskoj crkvi. Dokle će ova ostrašćena manjina u našem društvu nekažnjeno terorisati mirnu i trpeljivu većinu u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju Zajednice.

U Zajednici crnogorskih iseljenika u Njemačkoj se pitaju, što treba još da se desi, da organi reda počnu agilnije da reaguju na ovakve pojave.

"Koliko još uvreda prema crnogorskom, bošnjačkom, muslimanskom, albanskom i hrvatskom
narodu koji zajedno i skladno žive u Crnoj Gori, treba da izgovore prvosvještenici srpske Crkve i ujedno promoteri neočetništva, da bi sudske vlasti to govorom mržnje okarakterisale i zasluženo sankcionisale? Tiha većina koja živi u multinacionalnom i multireligijskom skladu, je do sada pokazala ogromno strpljenje i toleranciju, ali isto tako znamo da i najveće strpljenje ima svoj kraj, zato vas molimo da reagujete strožije, odnosno po zakonima i svim svojim instrumentima moći, smatramo da ne treba da dalje iskušavamo granicu tolerancije mirnog i Crnoj Gori vjernog naroda", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.