Mugoša: Crna Gora sjutra otvara granice za Srbiju
Boban Mugoša

Uz negativan PCR test

Mugoša: Crna Gora sjutra otvara granice za Srbiju

Crna Gora će sjutra otvoriti granice sa zemljama regiona - Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

To je najavio direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša gostujući na televiziji Vijesti.

On je kazao da će danas biti održana elektronska sjednica Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti na kojoj će biti definisani načini ulaska u Crnu Goru iz ovih država.

"Uslov za ulazak u Crnu Goru će najvjerovatnije biti test, ali to ćemo tek da utvrdimo", rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da se granice otvore na zahtjev turističke privrede.

"Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava što znači da se izjednačava kriva, procjenjujemo i opterećemost Crne Gore", pojasnio je Mugoša.

Ne ponašamo se dovoljno odgovorno

Direktor IJZ je kazao da smo ušli i u fazu koju odlikuje visoka transmisija virusa, ali je kontrolisana.

"Nalazimo se u fazi poravnavanja krive i očekujemo da krene da se spušta na nize. To je uslovljeno je sa više faktora. Jedan je kontolisanje, a drugo je kad ce doći do smanjenja", rekao je Mugoša.

Situacija je, kaže, odraz našeg ponašanja, što znači da je proporcionalna poštovanju datih mjera.

"Svi mi zajedno se ne ponašamo dovoljno ogovorno jer imamo 50-60 slučajeva dnevno iako puno testiramo, oko 450 u prosjeku. To je na nivou 50.000 testiranja u Njemačkoj i vodeći smo u regionu sa Slovencima", rekao je Mugoša.

Ako se poštuju mjere, izbori nemaju uticaja

Upitan kako će izbori uticati na rast broja oboljelih, Mugoša je kazao da ponašanje, koje treba da bude rezultat mjera, nema uticaj na to ima li izbora ili ne.

"Ako poštujemo mjere, onda izbori tu nemaju nekog prevelikog uticaja niti su razlog za povećanje obolijevanja", naveo je on.

Upitan da li se povećao virus u zemljama u kojima su održani izbori, Mugoša je rekao da je jedino u Srbiji došlo do porasta, ali da to nema veze samo sa izborima.

"Izbori ne utiču na kretanje lokalne transmisije. Ako ne budemo postovali mjere imaćemo problem", rekao je Mugoša.

30 đaka neće moći u učionicu

Dodao je i da će vrtići sigurno raditi, ali da se za mora naći način da se spriječi prenošenje virusa.

Rekao je i da se neće moći desiti, da u učionici bude 30 đaka, dodajući da ga ne brine, ponašanje u učionici, već dolasci i odlasci u i iz škola i vrtića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.