Crnogorska platforma eZdravlje među osam najboljih u Evropi
Sead Čirgić

Fond za zdravstveno osiguranje

Crnogorska platforma eZdravlje među osam najboljih u Evropi

Rješenja Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) i značaj portala eZdravlje i elektronskih servisa je prepoznat ne samo u regionu, nego i od strane Evropske unije. Tako je ova platforma uvrštena među osam najboljih u Evropi po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za 2019. godinu, kazao je Dnevnim novinama direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

“Platforma eZdravlje uvrštena je među osam najboljih u Evropi po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za 2019. i, što je još važnije, prepoznata je od strane naših osiguranika i zahvaljujući platformi izbjegnuto je više od pola miliona kontakata između pacijenata i zdravstvenog osoblja od početka epidemije, čime smo znatno uticali na sprečavanje širenja COVID infekcije. Pozivamo osiguranike da poštuju zdravstvene preporuke i koriste dostupne servise kad god je to moguće radi svoje i bezbjednosti drugih”, istakao je Čirgić.

Što se tiče elektronskog servisa Covid-19 koji je posljednji uveden, Čirgić navodi da on do sada bilježi 5.202 posjete.

“Posljednji servis, osmi po redu, Covid-19, koji je dostupan građanima od 29. jula, do sada bilježi 5.202 posjete, a omogućava im da samostalno izvrše uvid u rezultate urađenih analiza, to jeste rezultate testova na prisustvo virusa Covid-19 u realnom vremenu, odnosno istog momenta kada je nalaz urađen u labaratoriji Instituta za javno zdravlje”, kazao je Čirgić.

Takođe, on naglašava da je evidentno sve češće korišćenje i servisa eNalaz, koji bilježi stalan rast i do danas ima 183.223 posjete.

“Još vidimo da je 10.813 labaratorijskih nalaza samostalno štampano od strane osiguranika. Uopšteno govoreći imamo stalan rast korišćenja svih osam servisa i trenutno su 91.383 osiguranika uzela Pin-Cod, što je osnovni preduslov za korišćenje servisa”, navodi Čirgić.

On napominje da Fond za zdravstveno osiguranje u kontinuitetu utiče na razvoj zdravstvenog sistema i daje rješenja u cilju zadovoljenja potreba osiguranika za zdravstvenom zaštitom i ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja prateći dostignuća najrazvijenijih država Evrope, prije svega u pogledu dostupnosti zdravstvenom sistemu.

“Zahvaljujući aktivnostima Fonda na digitalizaciji zdravstvenog sistema i izradi platforme eZdravlje.me spremno smo dočekali izazove pojave Covid-19 infekcije i omogućili našim osiguranicima da brojne zdravstvene usluge ostvare od kuće i na taj način izbjegnu kontakte sa zdravstvenim osobljem, što je osnovna preporuka SZO i svih zdravstvenih vlasti”, dodaje Čirgić.

Platforma eZdravlje uvrštena je među osam najboljih u Evropi po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za 2019. i, što je još važnije, prepoznata je od strane naših osiguranika i zahvaljujući platformi izbjegnuto je više od pola miliona kontakata između pacijenata i zdravstvenog osoblja od početka epidemije, čime smo znatno uticali na sprečavanje širenja Covid-19 infekcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.