Više od polovine potrošača u Crnoj Gori smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki
Foto: Visa

Regionalno istraživanje kompanije Visa

Više od polovine potrošača u Crnoj Gori smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Crnoj Gori smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim riješenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije Visa, sprovedeno u okviru kampanje "U korak sa digitalnom budućnošću“ . Istovremeno, većina vjeruje da je sigurnost jedna od glavnih prednosti biometrije, a čak 53 odsto ispitanika istaklo je očitavanje otiska prsta kao bezbjedniju metodu u poređenju sa ostalim načinima autentifikacije.

Sistemi posljednje generacije, oni najsavremeniji, mogu da pruže identifikaciju trodimenzionalnog modela lica, prepoznavanje rasporeda vena, analizu DNK strukture, detekciju mirisa i specifičnih hemijskih svojstava kože za svakog čovjeka tokom plaćanja. Međutim, od svih biometrijskih opcija, građani Crne Gore najbolje su upoznati sa očitavanjem otiska prsta (56 odsto) i prepoznavanjem lica (54 odsto).

"Gotovo polovina navodi da poznaje metode skeniranja oka i prepoznavanje glasa, dok je najveća nepoznanica identifikacija na osnovu rasporeda vena (74 odsto korisnika kartica nikada nije čulo za ovu mogućnost)", navodi se u saopštenju.

Broj redovnih korisnika biometrijskih plaćanja u Crnoj Gori i dalje je veoma nizak. Sedam odsto ispitanika je reklo da redovno koristi otisak prsta prilikom plaćanja, ali je upotreba ostalih opcija gotovo zanemarljiva.

Kada je riječ o tradicionalnim načinima autentifikacije, uključujući upotrebu lozinki, 34 odsto ispitanika navelo je da ima sumnje u pogledu sigurnosti prilikom njihovog unosa. Gotovo 55 odsto potrošača, pritom, koristi različite varijante za svoje digitalne servise, dok svega 18 odsto upotrebljava istu lozinku za svaki od naloga.

Polovina građana smatra frustrirajućim to što ponekad ne može da se sjeti svoje lozinke ili PIN koda zbog čega mora da mijenja karticu, gubi vrijeme, odlazi u banku i slično.

U isto vrijeme, skoro svaki četvrti potrošač u Crnoj Gori je u nekom trenutku odustao od internet kupovine zato što je zaboravio svoju šifru za korisnički nalog u online prodavnici, a gotovo svaki šesti zato što mu nije stigla jednokratna lozinka od banke putem SMS-a.

"Problem i teškoću često predstavlja i logovanje na online naloge iz tehničkih razloga. Jedan od efikasnih načina da se prevaziđu ovi nedostaci jeste primjena biometrijske tehnologije, koja potrošačima omogućava da jednostavnije i brže realizuju nabavku željenih artikala", pojašnjava se u saopštenju.

Sve to vodi do podatka iz istraživanja prema kome više od trećine potrošača kao glavnu pogodnost primjene biometrije navodi i činjenicu da ne postoji mogućnost gubljenja ili zaboravljanja lozinki ili PIN kodova. Ukoliko se izgubi mobilni telefon ili kompjuter, podaci su zaštićeni i ne mogu biti neovlašćeno upotrebljeni, svjesna je četvrtina ispitanika.

Korisnici kartica u Crnoj Gori imaju veće povjerenje u biometrijska plaćanja ukoliko im tu opciju nude banke ili izdavači kartica, najviše iz razloga što su sigurniji da će njihovi podaci na taj način biti zaštićeniji.

ZemljeregionaPoznavanjebiometrije

Kao nedostatak, ističe se bojazan da ova tehnologija neće uspješno da funkcioniše, kao i manjak komfora prilikom korišćenja biometrije na javnim mjestima.

"Vjerujem da će biometrija postati standard u mobilnim plaćanjima. Kompanije širom svijeta već počinju da koriste tehnologije poput skeniranja otiska prsta i prepoznavanja lica, a kolika je njihova učestalost govori i podatak da se godišnje preuzima 770 miliona aplikacija biometrijske autentifikacije. Tehnologija donosi ne samo pogodnost, već i novi oblik bezbjednosti i provjere identiteta. U regionu će biti zanimljivo videti kako će potrošači da prihvate ovakve prednosti prilikom mobilnih plaćanja. Visa je već započela da primenjuje biometriju u Crnoj Gori, kao što je Apple Pay, koji smo uveli zajedno sa Crnogorskom komercijalnom bankom. Budućnost nam otvara sve više mogućnosti kako se nove aplikacije pojavljuju na tržištu", rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Da biometrija ima veliki potencijal u Crnoj Gori potvrđuje i činjenica da je 39 odsto potrošača iskazalo interesovanje da u budućnosti koristi moderne tehnologije prilikom potvrđivanja digitalnih plaćanja.

Najbolje rezultate po ovom pitanju u regionu beleži Sjeverna Makedonija, gde je 70 odsto kupaca izrazilo želju da u narednom periodu primenjuje metodu otiska prsta za autentifikaciju tokom plaćanja. U Srbiji je to 41 odsto, a u Bosni i Hercegovini 37 odsto potrošača.

Visa je posvećena pružanju podrške privredama koje su pogođene pandemijom i želi da im svojom ekspertizom, analizom podataka i proizvodima omogući da što prije stanu na noge. Svjetski lider u digitalnim plaćanjima sproveo je regionalno istraživanje o beskontaktnom plaćanju, e-trgovini i upotrebi biometrije kako bi upoznao javnost sa novitetima u potrošačkim navikama i na taj način pomogao preduzećima prilikom donošenja važnih odluka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.