Loncović: Zbog slabije turističke sezone manje posla za spasioce na planinama
Gorska služba spašavanja

Gorska služba spašavanja

Loncović: Zbog slabije turističke sezone manje posla za spasioce na planinama

Iako je sezona planinarenja uveliko počela, pripadnici Gorske službe spašavanja imaju mnogo manje posla nego ranijih godina, jer je zbog situacije s novim virusom korona manji broj posjetilaca na crnogorskim planinama, kazao je načelnik službe Željko Loncović.

"Samim tim manji je broj povređivanja. Bilo je akcija ove sezone, nijesu bili vezano za planinarenje, već za speleološke objekte, i jedna sa tragičnim, a jedna srećom sa dobrim ishodom", rekao je Loncović u Jutarnjem programu TVCG.

Govoreći zašto dolazi do ovakvih situacija, Loncović pojašnjava da je uglavnom u pitanju neznanje.

"Većina ne prihvati planinu sa svim svojim pravilima koja važe tamo, nego pravila iz urbane sredine pokušaju da primijene na planini. To je jedan broj, a drugi broj, to vam je kao u saobraćaju, znaju sva pravila u saobraćaju, ali ih ne poštuju.I onda se dešavaju nesreće", rekao je Loncović.

Vodič je, kaže, rješenje svih problema, jer on vodi tempo, vodi račima o načinu kretanja i opremi...

"Postoje licence, a u Crnoj Gori postoji i zvanje 'planinski vodič', za koji se uči i polaže. Licenca postoji, zavisno od kategorije koju vodi, postoji osam kategorija od lakih planinskih staza do alplinističkih uspona", rekao je Loncović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.