Nargila i maloljetnici: Kada nešto mladima kažete da ne valja oni to namjerno urade
Ilustracija

"Nargila može biti pogodno mjesto za prenošenje koronavirusa"

Nargila i maloljetnici: Kada nešto mladima kažete da ne valja oni to namjerno urade

U vrijeme korone u pojedinim arapskim zemljama, poput Tunisa, zabranjeno je pušenje nargile na javnim mjestima. U nargila barovima u regionu organičenja nema. Među konzumentima aromatičnog duvana su i maloljetnici od čak 11, 12 ili 13 godina.

Stručnjaci upozoravaju da iz nargile prijeti opasnost od zaražavanja koronavirusom, ali i da sat vremena pušenja nargile jednako šteti kao sto popušenih cigareta.

"Pušenje nargile je postalo veoma popularno onda kada su mjere kontrole duvana, naročito na zapadu, dale rezultat", rekla je za Jutro Prve TV dr Srmena Krstev, iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana Republike Srbije.

Aromatizovani duvan se najčešće koristio u studentskim kampovima, a to se veoma brzo prenijelo i kod nas. I u nargilama se koristi nikotin, koji takođe stvara zavisnost.

"Nargila je duvanski proizvod, i za njih važe svi zakoni koji važe i za cigarete i druge duvanske proizvode. To bi inspekcija trebalo da kontroliše, zakonom je zabranjena mlađima od 18 godina prodaja duvanskih proizvoda", kaže dr Krstev.

"Nargile nisu manje štetne od cigareta. One su štetnije, jer se duvan zagrijeva putem uglja, pa imamo veoma štetne produkte sagorijevanja, uključujući i ugljen-monoksid i kancerogene materije", dodala je.

"Znamo da je u arapskom svijetu nargila tradicija, ali s obzirom na njihovu kulturu i to koliko su djeca pod nadzorom roditelja, apsolutno djeca nigdje ne koriste nargile", objasnila je Sanja Kostadinović, predsjednica Arapskog centra za međunarodnu saradnju.

Kako ona kaže, pored trenutne zabrane, u arapskim zemljama su posljednjih godina veoma popularna i crijeva za jednokratnu upotrebu, što u regionu nije slučaj. Mijenja se samo gornji dio nargile, ako i toliko. Međutim, više je razloga za to što mladi koriste nargilu.

"Danas mladima kad kažete da ne urade nešto, oni to namjerno urade. Drugi razlog je društvo - mnogi mladi probaju upravo da bi se uklopili u društvo. Treći razlog je to što sve više restorana i ugostiteljskih objekata nude nargilu jer su vidjeli da to povećava zaradu", smatra Kostadinovićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.