Od početka epidemije u KCCG 14 ljekara bilo zaraženo
KCCG

Savović

Od početka epidemije u KCCG 14 ljekara bilo zaraženo

Mjere zaštite od korona virusa adekvatno se sprovode u najrizičnijim odjeljenjima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kazao je epidemiolog Odjeljenja za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra Slavko Savović.

Prema riječima Savovića, SARS-CoV-2 virus, koji je izazvao pandemiju COvId-19 bolesti, od kraja prošle godine postao je ozbiljna globalna prijetnja po javno zdravlje za više od 20 miliona inficiranih u svijetu.

“Pri čemu je stvaran broj inficiarnih nekoliko puta veći zbog velikog broja osoba koje nemaju simptome, te ih je zato teško i prepoznati i registrovati”, naveo je Savović, pišu Dnevne novine.

Kako je kazao, budući da se radi o novom uzročniku, svaka osoba je osjetljiva i može da bude inficirana i da oboli.

“Ali određene kategorije stanovništva su u većem riziku da budu inficirani od drugih”, pojasnio je Savović i naveo da su među tim kategorijama i zdravstveni radnici koji, zbog prirode svog posla, dolaze u kontakt sa pacijentima koji su sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije.

On je kazao da, po iskustvima nekih zemalja, više od deset do 20 odsto svih inficiranih čine zdravstveni radnici.

“Jasno je, dakle, da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema, naveo je Savović.

On je kazao da je, od početka epidemije u Crnoj Gori, u KCCG infekcija potvrđena kod 54 zaposlena i to kod 14 ljekara, 30 medicinskih sestara odnosno tehničara i deset pomoćnih odnosno nemedicinskih radnika.

“Najveći broj njih je imao ili minimalne simptome ili je bio bez simptoma. Ono što je dobra stvar jeste da nije bilo smrtnih ishoda među zaposlenima KCCG”, istakao je Savović.

Od početka epidemije KCCG je organizovan na način da se od COVID-19 infekcije liječe pacijenti u dijelu bolnice koji je odvojen Interna klinika i Klinika za infektivne bolesti, u odnosu na klinike, gdje se liječi ostala patologija.

Prema riječima Savovića, od 54 radnika koji su bili potvrđeni slučajevi infekcije, samo sedmoro njih u trenutku inficiranja je radilo u COVID dijelu bolnice.

“Ovo, sa jedne strane, govori da se na tim najrizičnijim odjeljenjima mjere zaštite adekvatno sprovode, budući da uvijek postoji vjerovatnoća da se zdravstveni radnik inficira i van radnog mjesta, a sa druge da je infekcija široko rasprostranjena u zajednici i da se neizostavno preliva i na zdravstvene radnike koji su integralni dio te zajednice”, naglasio je Savović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.