Makron protiv
Emanuel Makron

Poslije eksplozije koja je razorila Bejrut

Makron protiv "svakog spoljnog miješanja" u Libanu

Emanuel Makron upozorio je u telefonskom razgovoru sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem da je protiv "svakog spoljnog mješanja" u Libanu poslije eksplozije koja je razorila Bejrut i izazvala antivladine demonstracije.

Francuski predsjednik podsjetio je na potrebu da se sve sile koje su uključene izbjegavaju eskalaciju tenzija, kao i svako spoljno miješanje i da podrže uspostavljanje vlade koja će hitno da upravlja zemljom, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Beta.

Makron je takođe rekao da treba da djeluje u okviru koji su postavile SAD tokom međunarodne konferencije za podršku Bejrutu i libanskom narodu.

Iran ima bliske veze sa libanskim Hezbolahom.

Dvojica sagovornika takođe su se dogovorili da pojačaju saradnju u suočavanju sa koronavirusom narednih nedjelja.

Kada je u pitanju nuklearni sporazum koji je Iran potpisao sa svjetskim silama 2015. i iz koga su se SAD kasnije povukle, Makron je podvukao volju da se sačuva okvir tog sporazuma i da se djeluje ka smirivanju u regionu. On je pozvao Iran da napravi potrebne poteze da izbjegne svako pojačavanje tenzija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.