Savović: Od 54 zaražena radnika samo sedmoro u trenutku inficiranja radilo u COVID dijelu KCCGa
Dr Savović

Sjajni rezultati u sprovođenju preventivnih mjera protiv COVID -19 unutar ustanove

Savović: Od 54 zaražena radnika samo sedmoro u trenutku inficiranja radilo u COVID dijelu KCCGa

Mjere zaštite od koronavirusa adekvatno se sprovode u najrizičnijim odjeljenjima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kazao je epidemiolog Odjeljenja za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra Slavko Savović.

SARS- CoV-2 virus, koji je izazvao pandemiju COVID-19 bolesti, od kraja prošle godine postao je ozbiljna globalna prijetnja po javno zdravlje za više od 20 miliona inficiranih u svijetu, pri čemu je, kako kaže Savović,stvaran broj inficiarnih nekoliko puta veći zbog velikog broja osoba koje nemaju simptome, te ih je zato teško i prepoznati i registrovati.

 Budući da se radi o novom uzročniku, svaka osoba je osjetljiva i može da bude inficirana i da oboli, ali određene kategorije stanovništva su u većem riziku da budu inficirani od drugih - pojašnjava on i navodi da među tim kategorija su i zdravstveni radnici koji zbog prirode svog posla doalze u kontakt sa pacijentima koji su sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije.

Po iskustvima nekih zemalj preko 10 do 20 posto svih inficiranih čine zdravstveni radnici.

" Jasno je, dakle, da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog  potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema", naveo je dr Savović.

Podsjetio je da je od početka epidemije u Crnoj Gori u KCCG je infekcija potvrđena kod 54 zaposlena i to kod 14 ljekara, 30 medicinskih sestara/tehničara i 10 pomoćnih/nemedicinskih radnika. 

"Najveći broj njih je imao ili minimalne simptome ili je bio bez simptoma. Ono što je dobra stvar jeste da nije bilo smrtnih ishoda među zaposlenima KCCG", ističe dr Savović.

Od početka epidemije KCCG je, podsjetio je, organizovan na način da se od COVID-19 infekcije liječe pacijenti u dijelu bolnice koji je odvojen (Interna klinika i Klinika za infektivne bolesti) u odnosu na klinike  gdje se liječi ostala patologija.

"Od 54 radnika koji su bili potvrđeni slučajevi infekcije, samo sedmoro njih u trenutku inficiranja je radilo u COVID dijelu bolnice. Ovo sa jedne strane govori da se na tim najrizičnijim odjeljenjima mjere zaštite adekvatno sprovode, budući da uvijek postoji vjerovatnoća da se zdravstveni radnik inficira i van radnog mjesta, a sa druge da je infekcija široko rasprostranjena u zajednici i da se neizostavno preliva i na zdravstvene radnike koji su integralni dio te zajednice" naglašava dr Savović.

Ističe da je stoga imperativ za svakog zdravstvenog radnika da dosljedno sprovodi mjere koje propisuju Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

"Jer samo na taj način može osigurati da zaštiti sebe od drugih ali i druge od sebe, jer kao što sam rekao postoje slučajevi infekcije koji nemaju simptome a mogu dalje da šire zarazu",  izričit je dr Savović i pojašnjava aktivnosti i značaj Odjeljenje za bolničku epidemiologiju KCCG koje je formirano prije četiri godine.

U KCCG unazad četiri godine funkcioniše Odjeljenje za bolničku epidemiologiju koje pruža svakodnevnu stručnu pomoć ljekarima, učestvuje u istraživanju kontakata pozitivnih osoba i svim drugim epidemiološkim poslovima.

"Zahvaljujući dobroj organizovanosti i saradnji, uprkos slučajevima infekcije među zaposlenima, rad svih klinika se odvijao nesmetano tako da nije bilo većih zastoja i sve organizacione jedinice su funkcionisale kontinuirano", navodi on i još jednom apeluje na poštovanje preventivnih mjera.

"Do pronalaska efikasne vakcine ostaje nam samo da se pridržavamo poznatih preventivnih mjera, a to naročito važi za zdrvstvene radnike", zaključuje dr Savović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.