Božović: Besplatni udžbenici za sve osnovce u Tivtu
Goran Božović

Božović: Besplatni udžbenici za sve osnovce u Tivtu

Prosvjeta je, iako centralizovana djelatnost u Crnoj Gori, oblast u kojoj Opština Tivat na svojoj teritoriji može i mora biti uključena u značajnijoj mjeri nego što je to slučaj bio do sada, ocijenio je Goran Božović nosilac liste grupe birača "Goran Božović-Časno i odgovorno za bolji Tivat".

"Koliko su aktuelna lokalna DPS-SD-HGI vlast i nadležno Ministarstvo vodili računa o tome govori situacija da su nam objekti područnih jedinica osnovne škole u Gradiošnici i Donjoj Lastvi, kao i škole u Radovićima prilično neuslovni i ruinirani, dok ni objekat u centru grada nije u puno boljem stanju. Naša realnost je da je direktor škole prinuđen „prositi“ sponzorstva da bi se renovirali mokri čvorovi, da roditelji i razni dobrotvori renoviraju sporadično učionice donirajući sredstva za krečenje, sređivanje parketa, zamjenu elektro i vodovodnih instalacija, kupovinu zavjesa... Realnost je i da u školi koja je sagrađena prije gotovo četrdeset godina za 600 učenika, nastavu pohađa preko 1600 đaka. I sve to se dešava u, kako režimlije vole da se hvale, crnogorskom Monte Karlu", kaže Božović.

Zbog toga će nova vlast u Tivtu, u kojoj će kako ističe Božović aktivno participirati, pokrenuti sve mehanizme i vršiti konstantan pritisak na nadležno ministarstvo da Tivat dobije novu osnovnu školu, ne zato što zaslužuje, nego zato što je krajnja nužda, da bi đaci kvalitetno mogli pohađati nastavu. Takođe, insistiraće na renoviranju postojećih osnovnoškolskih objekata kako bi bili maksimalno funkcionalni i elementarno pristojni i bezbjedni za boravak đaka.

"Obezbjedićemo besplatne udžbenike za sve đake osnovne škole, a ne samo za učenike prva tri razreda kako to radi sadašnja vlast, dok multimilijarderima oprašta milionske iznose komunalija. Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno i svi đaci moraju imati obezbjeđene nove udžbenike. Ne smijemo dozvoliti da određeni broj đece pati zbog toga što roditelji nijesu u mogućnosti da im priušte nove udžbenike, te moraju koristiti rabljene, da makar u tom elementarnom segmentu odstranimo uzrok diskriminacije u osjetljivom periodu psihičkog razvoja đece, dok ćemo sa druge strane u značajnoj mjeri finansijski olakšati početak školske godine roditeljima, naročito ako iz iste porodice ima više đaka", kaže Božović.

Potrebno je kako dodaje sprovesti adekvatnu stručnu analizu i donijeti odluku da li će se proširiti kapacitet vrtića u Donjoj Lastvi ili je pak potrebno izgraditi novi.

"Svjedoci smo da se u poslijednjih nekoliko godina uvećava broj stanovnika u našem gradu, a obezbjeđivanje ambijenta za kvalitetan boravak, vaspitanje i učenje naše đece mora biti na vrhu liste prioriteta.

Opština će uvećanjem izdvajanja za nagrađivanje najboljih studenata u iznosu od 100% jasno staviti do znanja da zaista vrjednuje visoka postignuća u obrazovanju, jer se znanje kao resurs najviše isplati u svakom društvu. Uvećaćemo iznos mjesečnih stipendija sa sadašnjih 50 na 100 eura, kako bi studenti bili još motivisaniji za lično investiranje u obrazovanje, ali i da imaju osjetniji benefit za postignut uspjeh. Takođe, povećaćemo iznos godišnje nagrade za najuspješnije studente sa 500 na 1000 eura, jer izvanredan uspjeh vrijedan pažnje zaslužuje adekvatnu nagradu. Takođe, Opština će osmisliti model za stipendiranje izvanrednih studenata za deficitarna zanimanja u našem gradu, kako bi oni isti stečenim kvalifikacijama i znanjem vratili „dug“ gradu, doprinoseći ukupnom razvoju i kvalitetu života naše lokalne zajednice", saopštio je Božović.

Smatra da je potrebno izraditi registar zanimanja za zadovoljavanje potreba tržišta rada u Tivtu, i shodno tome inicirati usmjereno srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje.

"Na taj način sistemskim stvaranjem potrebnog kadra bi u značajnoj mjeri sinhronizovali ponudu i potražnju na tržištu rada, spriječili hiperprodukciju nepotrebnog kadra, smanjili ogroman priliv radne snage iz drugih gradova i država, i optimizovali valorizaciju kadrovskih potencijala domaćeg stanovništva u našem gradu", zaključuje Božović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.