Uhapšeni za milionski šverc pušten nakon nekoliko sati
Foto: Uprava policije

Uhapšen greškom

Uhapšeni za milionski šverc pušten nakon nekoliko sati

Nakon saslušanja kod specijalnog tužioca Nikola Bubanja, koji je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa milionskim švercom cigareta, juče je pušten na slobodu. Kako Dan saznaje, Bubanja nema veze sa ovim slučajem i uhapšen je greškom, odnosno, kako je rečeno ovom listu, spletom okolnosti.

Podnijeta je krivična prijava protiv crnogorskog državljanina A.K., za kog se osnovano sumnja da je jedan od organizatora ove kriminalne grupe, a istraga bi trebalo da utvrd i ko su ostali osumnjičeni organizatori. Istraga je u toku i pod oznakom tajnosti je.

Na fotografijama Uprave policije jasno se vidi da su zaplijenjene cigarete “mac" koje se proizvode, kako su mediji pisali ranije, u Duvanskom kombinatu Podgorica, i da ih arapski vlasnik fabrike proizvodi i u državama širom svijeta gdje ima proizvodne pogone.

Takođe, nisu namijenjene za prodaju na crnogorskom tržištu, već za izvoz. Javnosti je takođe poznato i da je pomenute cigarete bilo moguće naći i na crnogorskom crnom tržištu.

Pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u saradnji sa službenicima Uprave carina, a postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 8. avgusta 2020. godine realizovali akciju kodnog naziva “Arka". Ovom akcijom je prekinut lanac krijumčarenja cigareta. U Podgorici je zaplijenjeno teretno motorno vozilo sa priključnim vozilom bjelopoljskih registarskih oznaka na čijem utovarnom dijelu su se nalazila 1.243 paketa inostranih cigareta bez akciznih markica.

Istog dana od strane službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije slobode su lišeni S.B. i N.B., crnogorski državljani, za koje se osnovano sumnja da su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je na organizovan način uzela ispod carinskog nadzora inostrane cigarete bez akciznih markica iz skladišta Slobodne zone Luke Bar. Oni su uz krivičnu prijavu 9. avgusta 2020. godine predata Specijalnom državnom tužilaštvu. Krivičnom prijavom je obuhvaćen još jedan crnogorski državljanin A.K., za kog se osnovano sumnja da je jedan od organizatora ove kriminalne grupe.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta koje su namijenjene sivom tržištu Crne Gore, kao i daljem krijumčarenju u zapadnoevropske zemlje iznosi preko milion eura saopšteno je 10. avgusta iz Uprave policije.

Kroz navedenu akciju nastaviće se aktivnosti u narednom periodu s ciljem identifikovanja i procesuiranja svih lica članova organizacije koja se bavi krijumčarenjem cigareta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.