EU: Izbori u Bjelorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni
Ilustracija

EU: Izbori u Bjelorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Bjelorusijom.

On je ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

"Ocijenićemo poteze beloruskih vlasti i sprovesti duboko preispitivanje odnosa EU sa Belorusijom", rekao je Borel.

Ocijenio je da su građani Bjelorusije pokazali da žele promenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim dijelovima društva.

"Izbori nisu bili ni slobodni ni fer", naveo je Borel pozivajući se na "kredibilne izvještaje" domaćih posmatrača koji su pokazali da glasanje nije sprovedeno u skladu sa međunarodnim standardima.

On je kazao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umiješane u obračun bjeloruske policije s demonstrantima posle predsjedničkih izbora održanih u nedjelju ili protiv zvaničnika koji su možda uticali na glasanje.

"To bi između ostalog moglo da obuhvati preduzimanje mjera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje rezultata izbora", naveo je Borel.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Bjelorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mjere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja oko 10 odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobijedio Lukašenko, predshednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta prethodne dvije večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povrijeđene.

Tihanovskaja, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, izjavila je danas da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.